Hlavní obsah

Intel chce vyrábět menší a výkonnější čipy. Do izraelské továrny investuje 100 miliard

– Jeruzalém

Americký výrobce čipů Intel hodlá investovat pět miliard dolarů (přes 100 miliard Kč) do rozšíření produkce ve své továrně na jihu Izraele. Po jednání se zástupci podniku to oznámil izraelský ministr hospodářství Eli Cohen. Mluvčí Intelu v Izraeli nicméně ministrovy informace odmítl komentovat.

Foto: archív výrobce

Procesor od společnosti Intel

Článek

Intel začne podle ministra rozšiřovat továrnu ve městě Kirjat Gat již letos a práce dokončí v roce 2020. Intel již dříve uvedl, že plánuje modernizaci závodu, která má umožnit výrobu menších a rychlejších čipů.

Podle agentury Reuters se předpokládá, že Intel na rozšíření továrny obdrží státní podporu v hodnotě až deseti procent plánované investice. Mluvčí ministerstva uvedla, že výše podpory bude závist na konečné podobě plánů podniku.

Miliardy investoval Intel již dříve

V roce 2014 investoval Intel do modernizace izraelského závodu šest miliard dolarů. Od státu tehdy obdržel příspěvek v hodnotě pěti procent investované částky. Získal rovněž zvýhodněnou daňovou sazbu na dobu deseti let.

Export společnosti Intel z Izraele v loňském roce vzrostl na 3,6 miliardy dolarů z předloňských 3,3 miliardy. Intel od roku 1974 v Izraeli investoval zhruba 17 miliard USD. Zaměstnává v zemi přes 10 000 lidí, asi 60 procent z nich působí v oblasti vývoje a výzkumu.

Intel v loňském roce koupil za více než 15 miliard dolarů izraelskou technologickou společnost Mobileye, která se zabývá systémy pro automatizaci řízení automobilů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám