Hlavní obsah

Prodej počítačů ve třetím čtvrtletí klesl. Opět

– New York

Celosvětový prodej počítačů ve třetím čtvrtletí pokračoval v poklesu a snížil se již 12. čtvrtletí za sebou. Přispěl k tomu hlavně propad ve Spojených státech, uvedla výzkumná společnost Gartner. Celkem bylo ve třetím čtvrtletí dodáno na trh 67 miliónů počítačů, o 3,6 procenta méně než před rokem.

Foto: mif, Novinky

Nových počítačů bylo na veletrhu CES hned několik.

Článek

Prodej v Japonsku, Latinské Americe, Evropě a na Blízkém východě a v Africe vykázal známky stabilizace. Prodej v Americe se však popadl o 10,3 procenta na 14,7 miliónu kusů a pokles zaznamenal již čtvrté čtvrtletí za sebou.

"Slabší prodej v souvislosti s návratem do škol byl další známkou toho, že tradiční hlavní pohon spotřebitelské poptávky po počítačích již není efektivní," uvedl analytik Gartner Mika Kitagawa. "Podnikatelská poptávka po počítačích je stabilní v USA, ale poptávka by mohla klesnout mezi malými a středně velkými podniky kvůli zvýšení cen způsobenému nedostatkem součástek." Výrobci se potýkají s nedostatkem čipů DRAM, což zvyšuje ceny součástek a má dopad na dodávky počítačů.

Z velkých výrobců počítačů se podařilo vykázat růst jen firmě HP, jejíž prodej se zvýšil o 4,4 procenta na 14,95 miliónu kusů. Zájem o počítače HP se zvýšil již páté čtvrtletí a podíl firmy na trhu činí 21,8 procenta. Čínské firmě Lenovo klesl prodej o 1,5 procenta na 14,36 miliónu a její podíl na trhu činil 21,4 procenta.

Dodávky počítačů Mac firmy Apple se snížily o 5,6 procenta na 4,6 miliónu. Podíl firmy na trhu se proti loňskému třetímu čtvrtletí snížil o 0,1 procentního bodu na 6,9 procenta, napsal list Financial Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám