Hlavní obsah

Největší datové centrum na světě má vzniknout za polárním kruhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

V norském městě Ballangen, které se nachází za polárním kruhem, má vzniknout největší datové centrum na světě. Uvedla to na svých internetových stránkách BBC. Americko-norská firma Kolos, která za projektem stojí, tvrdí, že chladný vzduch a množství vodních elektráren v oblasti pomohou udržet náklady na energii v centru na nízké úrovni.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Oblast však také trpí nejvyšší mírou nemocnosti v regionu, což může být spojeno s těžbou v minulosti.

Firma Kolos uvedla, že již na projekt získala od norských soukromých investorů několik miliónů dolarů. Nicméně stále jedná s americkou investiční bankou, aby si zajistila zbývající potřebné peníze.

Pro projekt bude potřeba hlavně obrovské množství energie. V počátcích Kolos odhaduje, že bude odebírat asi 70 megawattů (MW) elektřiny. Do deseti let však chce přidat další servery a spotřeba by měla stoupnout na více než 1000 MW. Většina velkých datových center v současnosti potřebuje méně než 200 MW.

Centrum se má rozkládat na ploše 600 000 metrů čtverečních a bude mít čtyři podlaží. To je větší rozloha, než má současné největší datové centrum v čínském Lang-fangu. Mohlo by ho však překonat jiné centrum v Nevadě, o jehož výstavbě se uvažuje.

Nejnižší náklady na energii

Výhodou pro nové centrum by měla být i skutečnost, že v minulosti bylo kolem místní železnice postavené kvůli přepravě železné rudy do Švédska položeno obrovské množství optických kabelů. Norská vláda a EU také nedávno investovaly do výstavby velkých přehrad pro projekty hydroelektráren. V okolí je i několik větrných elektráren.

"Jsou to bez přehánění nejnižší náklady na energii v Evropě a 100 procent energie je obnovitelné na jedné z nejstabilnějších sítí na světě," řekl BBC jeden z ředitelů Kolosu Mark Robinson. "Je to v oblasti planety, která je přirozeně chladná a má ideální vlhkost, takže můžeme udržet servery studené, aniž bychom je museli uměle ochlazovat. Má to neomezený přístup k čerstvé, čisté, studené vodě jako sekundárnímu chladicímu zdroji," dodal.

Upozornil také, že blízko je univerzita, kterou ročně opustí zhruba 200 technologických studentů. Myšlenkou je, že by zde někteří mohli pracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám