Hlavní obsah

Nové procesory od AMD míří na trh. Ceny startují na 3000 Kč

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se začaly oficiálně nabízet nové procesory Ryzen 3 od společnosti AMD. Ty představují nejlevnější čipy s novou architekturou, které je možné od tohoto výrobce zakoupit. Ceny startují těsně pod hranicí tří tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Balení procesorů AMD Ryzen 3

Článek

Nové čipy trojkové edice představila společnost AMD už minulý týden. Tehdy však nebylo jasné, kdy přesně se objeví v tuzemských obchodech a za jakou cenu.

Oficiální dostupnost byla oznámena až nyní, kdy zároveň odstartovaly předobjednávky na nové procesory. Ryzeny 3 však budou mít jednotliví prodejci fyzicky skladem až 10. srpna.

Cena základního modelu Ryzen 3 1200 byla stanovena na baťovských 2999 Kč. V případě výkonnějšího provedení s číselným označením 1300X případní zájemci zaplatí 3499 Kč. Za tyto částky nabízí novinky drtivá většina tuzemských prodejců počítačových komponent.

Příznivá cena, slušný výkon

S ohledem na nabízenou cenu by přitom měly oba modely nabídnout poměrně slušný výkon, alespoň na danou cenovou kategorii. Budou totiž podle výrobce výkonnější než konkurenční procesory Core i3 od společnosti Intel, ale zároveň i levnější. Na reálné testy si budeme muset samozřejmě ještě nějakou dobu počkat.

Novinky budou disponovat čtyřmi jádry a shodným počtem vláken. Výkonnější model 1300X bude pracovat až na frekvenci 3,7 GHz (3,5 GHz v základu). V případě využití výkonnějšího chladiče přitom technologie XFR povolí automatické přetaktování na ještě vyšší hodnoty.

Základ nabídky pak bude tvořit provedení 1200. U něj se počítá se základní pracovní frekvencí 3,1 GHz. V případě potřeby se však tento čip dokáže automaticky přetaktovat až na 3,4 GHz.

Výkonnější modely

Společnost AMD nabízí další dvě řady ryzenů. Modely s číselným označením pět zastupují střední třídu, hodí se pro hráče her i uživatele, kteří požadují co možná nejlepší výkon při zachování cenovky pohybující se pod hranicí deseti tisíc korun.

Na nejnáročnější uživatele pak cílí řada sedm. S tou se podnik snaží vrátit na vrchol a ohrozit dominantní pozici konkurenční společnosti Intel. V minulých letech se totiž tento výrobce soustředil pouze na levnější segmenty počítačového trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám