Hlavní obsah

První počítač od Applu vydražili v Kolíně nad Rýnem za tři milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem

Za 110 000 eur, tedy bezmála tři milióny korun, vydražil neznámý zájemce funkční počítač Apple I ze sedmdesátých let minulého století. O výsledku sobotní aukce v Kolíně nad Rýnem v neděli informovala agentura DPA. Výsledek zaostal za očekáváním, že někdo bude ochoten za raritu zaplatit bezmála trojnásobek.

Foto: Profimedia.cz

Apple I

Článek

Aukční síň Breker s odvoláním na počítačové specialisty tvrdí, že v podobně dobrém stavu se ve světě vyskytuje jen osm těchto přístrojů.

Ručně vyráběný Apple I byl v roce 1976 prvním produktem vznikající firmy Apple a je považován za symbol počátku masového rozšíření počítačů do domácností. V posledních letech se některé "jedničky", kterých se celkem vyrobilo asi 200 kusů, vydražily až za půl miliónu eur.

Šéf síně, která sobotní aukci zorganizovala, ovšem připouští, že navzdory své funkčnosti má exemplář Apple I především sběratelskou hodnotu. Jeho kapacita by dnes už nestačila ani na napsání e-mailu, prohlásil Uwe Breker.

Chytré telefony a počítačové tablety

Firma Apple se zpočátku soustředila na výrobu osobních počítačů. V uplynulých deseti letech však začala nabízet rovněž populární hudební přehrávače iPod, mobilní telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Spustila také internetovou prodejnu hudby iTunes.

V letošním roce se pak podnik začal soustředit i na internet věcí a chytrou domácnost, koupil totiž finskou společnost Beddit. Ta se proslavila především výrobou sofistikovaného monitoru spánku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám