Hlavní obsah

Z Applu se má stát čipový gigant. Krouží okolo Toshiby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investici ve výši několika miliard dolarů zvažuje společnost Apple. Všechny zmiňované finanční prostředky by měly přitom mířit do čipové divize, kterou nabízí k prodeji japonská Toshiba. Uvedla to japonská televizní stanice NHK s odvoláním na informovaný zdroj.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Plány amerického počítačového gigantu jsou poměrně ambiciózní. Vedení podniku chce totiž koupit v Toshibě pouze podíl, údajně více než 20 procent. A zároveň přesvědčit Toshibu, aby si ponechala částečný podíl ve firmě.

To, aby podnik zůstal pod americkou a japonskou kontrolou, a zmírnily se tak obavy japonské vlády. Apple rovněž zvažuje, že by se v nabídce mohl spojit s tchajwanskou firmou Foxconn, známou také jako Hon Hai Precision Industry, která je jeho dodavatelem.

Ve firmě Apple nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil. Firmy Foxconn a Toshiba se ke zprávě odmítly vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Toshiba peníze potřebuje

Toshiba je nyní v procesu prodeje své divize paměťových čipů. Chce tak získat peníze na pokrytí ztrát americké jaderné divize.

Případná investice Applu by byla první přímou investicí firmy do předního globálního výrobce čipů, a firma by si tak zajistila stabilní dodávky důležitých součástek. Největším výrobce paměťových čipů je Samsung Electornics, který je také hlavním konkurentem Applu ve výrobě chytrých telefonů, dále pak Toshiba, SK Hynix a Micron Technology.

Podle dřívějších zpráv Toshiba již vybrala čtyři zájemce do druhého kola aukce její divize čipů. Nejvyšší nabídku v prvním kole předložil americký výrobce čipů Broadcom, a to 2,5 biliónu jenů (574 miliard Kč). Dalšími zájemci jsou tchajwanský Foxconn, Western Digital a jihokorejský SK Hynix. Firma Foxconn, největší smluvní výrobce elektroniky na světě, je však považována za rizikovou z hlediska národní bezpečnosti kvůli svému spojení s Čínou. Foxconn vyrábí většinu přístrojů iPhone pro Apple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám