Hlavní obsah

Western Digital chce exkluzivitu v jednání o divizi čipů Toshiby

Americká společnost Western Digital varovala japonskou firmu Toshiba, že plánovaným prodejem své čipové divize porušuje dohodu o jejich společném podniku, a požaduje právo k exkluzivnímu jednání o koupi divize. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Archív výrobce

Disk od společnosti Western Digital (ilustrační foto)

Článek

Western Digital provozuje spolu s Toshibou v Japonsku závod na polovodiče. Podle Western Digitalu převod práv ke společnému podniku na novou čipovou divizi, která se má odštěpit od Toshiby, bez souhlasu americké firmy, je velmi závažným porušením dohody. Společnost Western Digital dodala, že nebude sedět se založenými rukama, zatímco Toshiba zasahuje do jejích práv. Nevyhrožuje však právními kroky.

Toshiba chce prodejem divize čipů získat peníze na pokrytí ztrát americké jaderné divize. Podle informovaných zdrojů Toshiba vybrala do druhého kola aukce divize čipů čtyři zájemce.

Nejvyšší nabídku v prvním kole předložil americký výrobce čipů Broadcom, a to 2,5 biliónu jenů (574 miliard Kč). Dalšími zájemci jsou tchajwanský Foxconn, Western Digital a jihokorejský SK Hynix. Nabídka Western Digital je podle zdrojů hluboko pod nejvyšší i druhou nejvyšší nabídkou, která činí dva bilióny jenů.

Společnost Western Digital v dopise rovněž uvedla, že nabídky na divizi v rozmezí dva až tři bilióny jenů jsou výrazně nad reálnou hodnotou podniku a odvolává se na odhady analytiků, podle kterých je reálná hodnota zhruba 1,5 biliónu jenů.

Upozornila rovněž, že za minulých 17 let firma investovala do společného podniku více než 13 miliard USD (327,3 miliardy Kč) a opakovaně se snažila řešit své obavy s Toshibou, avšak nesetkala se s odpovídající reakcí. Americká firma považuje také za vysoce problematické zájemce, o kterých se mluví.

Miliardová akvizice

Společnost Western Digital uzavřela už v loňském roce jeden z největších obchodů počítačového světa. Koupila za 19 miliard dolarů (466 miliard korun) konkurenční SanDisk.

Nabízí se otázka, proč chtěla vlastně jedna z největších společností zabývajících se ukládáním dat pohltit menší konkurenci? Odpověď je vcelku jednoduchá. Western Digital totiž vyniká ve výrobě klasických pevných disků, které jsou ale postupně vytlačovány z trhu modernějšími SSD jednotkami. A právě těmi se mimo jiné zabývá společnost SanDisk.

O miliardové akvizici se více dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Co jsou SSD jednotky?
Na rozdíl od klasických pevných disků neobsahují SSD jednotky žádné pohyblivé součástky, díky čemuž mohou být daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.Na strojích s harddiskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.SSD disky se dnes běžně montují do notebooků, klasických stolních počítačů a v některých případech také do počítačových tabletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám