Hlavní obsah

Počítač ve tvaru odpadkového koše byla chyba, přiznal Apple

Novinky, ort

Společnost Apple přišla v roce 2013 na pulty obchodů s velmi odvážným počítačem, špičkový stroj Mac Pro lákal tehdy na velmi neokoukaný kulatý tvar. Zástupci amerického počítačového gigantu však nyní přiznali, že právě radikální redesign byl největší chybou tohoto stroje. Upozornil na to server The Verge.

Foto: Apple

Mac Pro

Článek

Apple sezval pár předních amerických novinářů do své centrály, aby jim nastínil plány prací na nových počítačích s logem nakousnutého jablka. Žádných konkrétních oznámení se však nikdo z přítomných nedočkal.

I tak však zástupci podniku novináře rozhodně překvapili, a to právě přiznáním o nepovedeném designu aktuálního top modelu Mac Pro. Ten není žádnou nudnou šedou krabicí, na rozdíl od celé řady konkurenčních modelů. Tento stroj má kulatou skříň, která je vyvedena v lesklé černé barvě. Zatímco některým se design vrcholného modelu líbí, zlí jazykové poukazují na to, že vypadá jako odpadkový koš.

Foto: Apple

Mac Pro

Právě druhé skupině uživatelů dali údajně na setkání vrcholní představitelé Applu za pravdu. Kulatý vzhled se podle nich ukázal jako slepá ulička a podnik jej tak v další generaci svého profesionálního stolního počítače nevyužije.

Jak bude další generace vypadat, tak zatím není jasné. Zástupci amerického počítačového gigantu pouze potvrdili, že práce na novince jsou v plném proudu, a tak bychom se jí mohli dočkat pravděpodobně ještě v letošním roce.

Špičkový výkon

Sluší se připomenout, že v roce 2013 – tedy v době uvedení na trh – patřil Mac Pro k těm nejlepším počítačům na světě. V nejlepší konfiguraci byl vybaven 12jádrovým procesorem Intel Xeon E5 s taktem 2,7 GHz, 64 GB operační paměti a dvěma grafickými kartami AMD FirePro D700. Z nich má každá 6 GB vlastní paměti typu GDDR5.

Pro uložení dat pak v nejvyšší konfiguraci sloužila SSD jednotka s kapacitou 1 TB. Především s ohledem na vysoký výkon se u této sestavy vůbec nenabízela možnost instalace klasického pevného disku, ale pouze rychlejších flashových pamětí.

Špičkové výbavě tehdy odpovídala i pořizovací cena. Případní zájemci si museli na nejvyšší konfiguraci připravit 254 590 Kč. Tedy podobnou částku, za kterou by si bez větších problémů obstarali klidně i nové auto. [celá zpráva]

Lze předpokládat, že na extrémně vysoký výkon bude lákat i chystaný Mac Pro, a to se pochopitelně také promítne do jeho pořizovací ceny.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám