Hlavní obsah

Před pěti lety se ukázal nový iPad. První tablet Applu od smrti Jobse

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi těžkou úlohu měl přesně před pěti lety Tim Cook, současný šéf společnosti Apple. Musel světu ukázat třetí generaci a vůbec poprvé tak naplno převzít otěže po svém předchůdci – Stevu Jobsovi. A to nebyla s ohledem na odkaz spoluzakladatele amerického počítačového gigantu vůbec jednoduchá úloha.

Nový iPad nabízí vyšší rozlišení a lepší výkonVideo: Apple

 
Článek

Cook se nicméně nelehkého úkolu zhostil s velkým nasazením. „Snad každý někdy přemýšlel nad tím, kdo představí lepší počítačový tablet než iPad 2. Je čas přestat přemýšlet, tady je nový iPad!“ zakřičel 7. března 2012 večer do zaplněného sálu krátce po zahájení konference Cook.

Nervozitu na sobě nenechal tehdy vůbec znát, i když prakticky okamžitě předal slovo marketingovému řediteli Applu Philu Schillerovi, který začal představovat samotnou novinku amerického počítačového gigantu.

Foto: Reuters

Šéf Apple Tim Cook a iPad 3

Foto: Reuters

Výrazným vylepšením prošel displej iPadu

Na tehdejší dobu byly parametry nového iPadu opravdu špičkové. Třetí generace vypadala stejně jako předchozí verze, ale měla vyšší výkon a řadu nových funkcí. Vylepšený byl především displej, který byl stejně velký jako u iPadu 2, ale nabízel výrazně vyšší rozlišení – 2048 x 1536 pixelů. Díky vyššímu rozlišení dokázala novinka zobrazit více detailů, což přišlo vhod především při brouzdání na webu, prohlížení fotografií nebo při čtení knih.

Dalším vylepšením prošel vestavěný pětimegapixelový fotoaparát. Ten obsahoval obrazovou stabilizaci a dokázal natáčet Full HD videa. Ve výbavě nechyběl ani rychlý mobilní internet LTE, který tehdy ještě u nových přístrojů rozhodně nebyl samozřejmostí.

Foto: Reuters

iPad 3

Zájem o někdejší novinku byl tak po právu obrovský. „Nový iPad je senzace se třemi milióny prodaných kusů. To je nejsilnější start iPadu v celé jeho historii. Zákazníci milují nové funkce iPadu a jeho ohromující displej,“ chválil tehdy prodejní úspěchy Schiller.

Sluší se připomenout, že podle serveru Develop se na vývoji nového iPadu podílel ještě spoluzakladatel Applu Steve Jobs. Jako hlavní vizionář Applu, který pravidelně přinášel revoluční nápady, měl totiž vedení společnosti zanechat plány na nové produkty až do roku 2015. To ale zástupci Applu na konferenci nepotvrdili.

Jobs zemřel v roce 2011

Jobs zemřel v říjnu 2011 ve svých 56 letech po letitém boji s rakovinou slinivky. Ve vedoucí pozici jej už pár měsíců předtím vystřídal Tim Cook.

Firmu Apple založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Gerald Wayne v roce 1976 v obyčejné garáži svých rodičů. Od počátku působil Jobs jako duchovní vůdce celé firmy. Wozniak se staral především o technické návrhy a konstrukci jednotlivých produktů.

Foto: ČTK

Zakladatel firmy Apple Steve Jobs.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám