Hlavní obsah

Obří tiskovka přinese novou hráčskou modlu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia začala svolávat novináře s různých koutů světa do amerického San Franciska. Na konci února zde totiž bude pořádat tiskovou konferenci, která bude překvapivě dlouhá. A podle všech indicií by si na ní měla odbýt premiéru nejvýkonnější grafická karta určená pro hráče.

Foto: archív výrobce

Ukázat by se měl s největší pravděpodobností následovník aktuálně nabízeného modelu GTX 1080.

Článek

Akce odstartuje 28. února večer a už nyní je jasné, že bude výjimečná. Běžné tiskovky totiž trvají i v případě těch největších oznámení zhruba hodinu. Zástupci společnosti Apple, kteří si na pódiu zpravidla dávají velmi na čas, zpravidla natahují své akce na dvojnásobek – klidně až na dvě hodiny.

Společnost Nvidia chce ale evidentně všechny trumfnout, tisková konference totiž bude trvat rovné čtyři hodiny. Co na ní aktuálně největší výrobce grafických čipů ukáže, není zatím zcela jasné.

Jisté je nicméně to, že se vše bude točit okolo grafických karet. Akce se totiž jmenuje Nvidia GeForce GTX Gaming Celebration, což by se dalo volně přeložit jako Herní oslava grafických karet Nvidia GeForce GTX.

Nový král herního světa

Zahraniční média tak začala prakticky okamžitě spekulovat o tom, že k vidění bude již několik měsíců očekávaná grafika GTX 1080 Ti. Jak už zběhlejší čtenáři patrně tuší, půjde tak o vylepšený model GTX 1080, který se v loňském roce pyšnil titulem nejvýkonnější jednočipová karta na světě.

Foto: archív výrobce

Šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang ukazuje novou grafiku GTX 1080

Právě dvě písmenka Ti v názvu tohoto výrobce totiž označují vylepšené modely, které zpravidla pracují na vyšších taktech a mají k dispozici více systémových prostředků. Logicky jsou tak výkonnější.

Na přesné parametry však zatím odhaleny pochopitelně nebyly. Nezbývá se tak podívat na to, jaký výkon nabízí aktuálně prodávaná verze GTX 1080. Její jádro je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

Novinka díky tomu nabízí výpočetní výkon 9 TFLOPS. Využito to může být například k hraní nejnovějších her. Stejně tak ale poslouží fanouškům virtuální reality, právě na nové systémy nahrazující tradiční monitory novinka cílí.

Jaká bude cena?

Za jakou sumu se bude prodávat výkonnější model GTX 1080 Ti, zatím není jasné. Ceny modelu GTX 1080 nicméně v obchodech podle nákupního rádce Zboží.cz startují na částce 17 347 Kč, novinka tak bude patrně ještě o několik tisíc korun dražší.

Co sestava s grafickou kartou GTX 1080 umí, jsme testovali již v dřívějším článku. Tehdy jsme dvě moderní stolní sestavy srovnali s počítači, které se prodávaly před 25 lety. [celá zpráva]

Jak se změnily počítače za 25 letVideo: Novinky

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám