Hlavní obsah

Nejrychlejší router na světě je stejně drahý jako počítač

Novinky, ort

Společnost Netgear se loni na podzim pochlubila vůbec nejrychlejším routerem na světě. Na tuzemský trh se však tato novinka dostává až nyní. Zájemci o model Nighthawk X10 však budou muset sáhnout hluboko do peněženky, stojí totiž stejně jako nový počítač. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: archív výrobce

Nighthawk X10 (R9000)

Článek

Router Nighthawk X10 nabízí hned několik tuzemských prodejců. Ceny startují na částce 11 728 Kč, vyšplhat se ale podle Zboží.cz mohou klidně až na 13 883 korun.

A co za tuto částku lidé dostanou? Především bezkonkurenční rychlost. Standard wi-fi 802.11ad a technologie Wave 2Wi-Fi zajišťují vysílání v celkem třech vysílacích pásmech. Rychlosti jsou následující: 800 Mb/s ve 2,4GHz pásmu 802.11ac + 1 733 Mb/s v 5GHz pásmu 802.11ac + 4600 Mb/s v 60GHz pásmu 802.11ad.

Foto: archív výrobce

Nighthawk X10 (R9000)

Pokud spolupracují všechna pásma najednou, je možné dosáhnout přenosové rychlosti až 7,2 Gb/s, na což jsou konkurenční modely krátké. Pro zajímavost – špičkový konkurenční router Asus RT-AC530, který kraloval statistikám ještě v první polovině roku, nabízí rychlost pouze 5,3 Gb/s.

Zmiňovaná rychlost je samozřejmě teoretická a v praxi ji bude negativně ovlivňovat prostředí, kde bude router používán. Například na panelákových sídlištích, která jsou doslova zamořena bezdrátovými sítěmi, budou rychlosti s největší pravděpodobností nižší.

Vysoký výkon, netradiční design

Aby bylo možné dosáhnout tak vysoké přenosové rychlosti v praxi a zároveň bylo možné obsluhovat klidně i několik desítek zařízení najednou, je router vybaven čtyřjádrovým procesorem pracujícím na taktu 1,7 GHz. V porovnání s klasickými počítači se to nemusí zdát jako nijak oslnivá hodnota, v kategorii síťových prvků je to ale přesně obráceně.

Novinka zaujme na první pohled svým netradičním vzhledem. Čtveřice antén je totiž nezvykle robustní, což má svůj praktický důvod. Zatímco tradiční externí antény pouze přenášejí wi-fi signál z mobilního zařízení směrem k routeru, antény Active Wi-Fi signál dále zesilují a minimalizují případný okolní šum.

K čemu slouží routery?

Routery hrají v domácnostech stále důležitější roli.

Už dávno totiž neslouží pouze k šíření internetu, ale zároveň také jako středobod počítačové sítě. Prostřednictvím nich často sdílí data desítky různých zařízení – kromě klasických počítačů a notebooků také tablety a smartphony.

Právě proto jsou na datové přenosy, zpravidla po bezdrátové síti, kladeny stále vyšší nároky.

Reklama

Výběr článků

Načítám