Hlavní obsah

CES 2017: Mobily a tablety budou menší, výkonnější a déle vydrží na baterii

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další generace chytrých telefonů a počítačových tabletů bude citelně rychlejší než ta současná. Navíc nové přístroje budou kompaktnější a dovedou pracovat déle na baterii. I když všechny tyto přednosti mohou znít pouze jako zbožné přání, výrobci mají již k dispozici vše, co pro výrobu potřebují.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikostí procesorů – vlevo Snapdragon 820, uprostřed Snapdragon 835.

Článek

Na veletrhu CES to bylo patrné z prezentace společnosti Qualcomm. Ta odhalila nový čipset Snapdragon 835, kterým budou vybaveny nové tablety i chytré telefony.

Zběhlejší čtenáři si patrně vzpomenou, že právě procesory této americké společnosti se v loňském roce pyšnily v těch nejvýkonnějších vlajkových lodích prakticky všech předních výrobců – řeč je především o čipu Snapdragon 820. A vše nasvědčuje tomu, že v nadcházejících 12 měsících tomu nebude jinak.

Vylepšilo se všechno

Nový model 835 je lepší proti staré verzi 820 prakticky ve všech ohledech. V první řadě obsahuje dvakrát více procesorových jader, k dispozici je jich tak osm. Polovina z nich je taktována na frekvenci 2,45 GHz a další čtyři pak na 1,9 GHz.

Foto: archív výrobce

Zástupci Qualcommu a Samsungu se chlubí novým procesorem Snapdragon 835. Právě Samsung bude jedním z výrobců, který nový čipset ve svých přístrojích použije.

Výsledky přesných benchmarkových testů zatím nejsou známy, ale vše nasvědčuje tomu, že výkon poroste v řádu desítek procent. Nové je i grafické jádro, které je v tomto čipu obsaženo. U něj měl výkon narůst údajně až o čtvrtinu.

Zajímavé je, že i přes nárůst výkonu se výrobci podařilo celý čip ještě více zmenšit, jak je vidět na fotografii v úvodu článku. Snapdragon 835 je tak v praxi dokonce menší než americký cent, jehož průměr je mimochodem 19 mm.

V porovnání s předchozím high-endovým modelem jsou rozměry menší o 35 %. Nový čip tak přímo přispěje k tomu, aby mohly být nové tablety a smartphony ještě kompaktnější.

Delší výdrž

Pochvalu si výrobce zaslouží také za to, že se mu podařilo i přes nárůst výkonu snížit spotřebu nového čipu. Sluší se přitom podotknout, že právě procesory představují největší zátěž pro baterii mobilních zařízení. Nové přístroje by tak měly nabídnout citelně lepší výkon.

První chytré telefony a počítačové tablety s novým čipsetem se podle odhadů Qualcommu objeví už v první polovině letošního roku. S největší pravděpodobností půjde především o prémiové modely s cenovkou přesahující hranici 15 000 Kč.

Mimochodem zástupci společnosti Qualcomm se nechali slyšet, že nový čip by mohl pohánět klidně i brýle pro virtuální realitu. Konkrétnější však zatím nebyli.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám