Hlavní obsah

Chystá se nová hráčská modla. Nová grafika nabídne špičkový výkon

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před Vánocemi byly pro nejnáročnější hráče určeny grafické karty s jádry Nvidia GTX 1080, které nabízí celá řada výrobců. V dohledné době by se však měl objevit nový král herního trhu, který bude lákat ještě na vyšší výkon. Upozornil na to server Video Cardz.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX 1080

Článek

Příchod nového top modelu tak trochu neplánovaně prozradilo přímo vedení společnosti Nvidia. Na profesním portálu LinkedIn totiž tento podnik zveřejnil pracovní nabídku pro nového marketingového manažera, jejíž součástí byly právě zmínky o doposud nevydaném modelu GTX 1080 Ti.

Právě dvě písmenka Ti v názvu tohoto výrobce označují vylepšené modely, které zpravidla pracují na vyšších taktech a mají k dispozici více systémových prostředků. Logicky jsou tak výkonnější.

Nejvýkonnější jednočipová karta na světě

Přesné parametry chystané karty však doposud zveřejněny nebyly. Z řádků výše je však zřejmé, že by avizovaný model měl být citelně výkonnější než aktuálně nabízená verze GTX 1080. Ta se přitom v letošním roce pyšnila titulem nejvýkonnější jednočipová karta na světě.

Foto: archív výrobce

Šéf společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang ukazuje novou grafiku GTX 1080

Nvidia GTX 1080 nabízí výkon 9 TFLOPS. Jádro nové grafiky je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

Tak vysoký výkon může být využit samozřejmě v první řadě pro hraní nejnovějších her. Stejně tak ale poslouží fanouškům virtuální reality, právě na nové systémy nahrazující tradiční monitory novinka cílí.

Jednočipový model GTX 1080 totiž využívá zcela novou technologii, díky které neskládá prostorový obraz z několika různých ploch, ale vykresluje ho celý najednou. Při používání headsetů pro virtuální realitu by tak měla být novinka s využitím nové technologie proti loňskému top modelu GTC Titan X dvakrát výkonnější a třikrát efektivnější. To se samozřejmě vyplatí i při hraní na více monitorech najednou.

Ceny jsou rozdílné

Podle nákupního rádce Zboží.cz startují ceny modelu GTX 1080 v tuzemských obchodech na částce 18 490 Kč. Vyšplhat se ale mohou klidně i na více než 22 000 korun. K dostání jsou v provedení od společností Asus, Gainward, Gigabyte, EVGA, MSI či například Zotac.

Právě proto jsou ceny v obchodech rozdílné, protože jednotliví výrobci budou lákat na různé benefity – někteří na vyšší takty, jiní zase na tiché chlazení, což se pochopitelně do prodejních cen promítne.

Za jakou sumu se bude prodávat výkonnější model GTX 1080 Ti, zatím není jasné.

Extrémně výkonné grafiky pro hráče chystá také konkurenční společnost AMD. Ukázat by se měly také v nadcházejícím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám