Hlavní obsah

Klávesnice ukrývaly desítky displejů i celý počítač

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple na konci října s velkou parádou ukázala nové notebooky, které jsou vybaveny druhým displejem. Úzká dotyková obrazovka je umístěna nad klávesnicí. U MacBooků Pro jde o jednu z největších inovací, s monitory v klávesnicích však koketovali výrobci už před několika lety.

Foto: archív výrobce

Klávesnice Optimus Maximus

Článek

Patrně největší rozruch vzbudila v roce 2007 klávesnice Optimus Maximus, za kterou stálo ruské designové studio Art Lebedev. Každá ze 113 kláves byla totiž ve skutečnosti malým OLED displejem s rozměry 10 × 10 mm. Miniaturní obrazovky dokázaly zobrazit 65 tisíc barev a každá se chlubila rozlišením 48 × 48 pixelů.

Na několika desítkách centimetrových displejů bylo možné zobrazovat statické obrázky i animace, stačilo je uložit na paměťovou kartu typu SD, která se jednoduše vložila do útrob klávesnice. Místo anglických popisek si tak uživatel mohl snadno zapnout českou diakritiku, případně si mohl nechat zobrazit smajlíky pro jejich rychlejší vkládání.

Integrace takového množství displejů se pochopitelně negativně promítla do pořizovací ceny. Ta činila před devíti lety v přepočtu více než 20 000 korun.

Foto: archív výrobce

Detailní pohled na malé displeje, které nahrazovaly jednotlivé klávesy.

Plnohodnotný počítač v kompaktním balení

S displeji koketovala v roce 2010 také společnost Asus. Té se podařilo do obyčejné klávesnice integrovat dokonce celý počítač, kterému nechyběl ani monitor – pětipalcový dotykový panel byl umístěn místo numerického bloku kláves.

Sluší se nicméně podotknout, že unikátní sestavu Eee Keyboard PC bylo možné připojit i ke klasickému monitoru nebo televizoru. A to dokonce bezdrátově – pomocí speciální vysílače.

Eee Keyboard nebyl ani v době uvedení na trh žádný rychlík. Měl v sobě procesor Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz, operační paměť o velikosti 1 GB, integrovanou grafickou kartu Intel GMA 950 a SSD jednotku s kapacitou 16 nebo 32 GB. Počítač poháněl tehdy ještě velmi populární operační systém Windows XP.

Přestože Eee Keyboard PC byl v podstatě plnohodnotný počítač, prodával se levněji než klávesnice Optimus Maximus. Výrobce si jej před šesti lety cenil na 15 000 korun.

Foto: Asus, Novinky

Asus Eee Keyboard PC

Touch Bar podle Applu

Na dotykový displej v těsné blízkosti klávesnice vsadila letos také společnost Apple. Tenký OLED panel lemuje prakticky celý horní okraj klávesnice. Apple tento prvek nazývá Touch Bar a integroval do něj i čtečku otisků prstů.

Touch Bar bude sloužit nejen k ovládání hlasitosti a některých multimediálních funkcí notebooku, jeho funkčnost se totiž bude měnit podle aplikací, ve kterých se bude používat.

Zástupci amerického počítačového gigantu například na tiskovce na konci října ukázali využití v grafickém editoru Adobe Photoshop a hudební aplikaci DJ Pro. Jaké další programy budou dotykovou vrstvu využívat, zatím není jasné.

Více se o noteboocích MacBook Pro, které jsou Touch Barem vyzbrojeny, dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Detailní pohled na Touch Bar

Foto: archív výrobce

MacBook Pro

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám