Hlavní obsah

Apple a Microsoft změří síly. Oba giganti lákají na špičkové notebooky

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se špičkovými notebooky se před Vánocemi roztrhl pytel. Novými přístroji se v minulém týdnu pochlubili dva největší rivalové – společnosti Microsoft a Apple. Každá z nich přitom láká na něco úplně jiného. Kdo má tedy větší šanci zaujmout zákazníky?

Foto: archiv firem

Zleva Apple MacBook Pro a Microsoft Surface Book i7

Článek

Jako první se v pořadí již druhou generací svého vlastního notebooku pochlubila společnost Microsoft. Konkrétně jde o hybridní stroj zvaný Surface Book i7.

Novinka láká stejně jako předchůdce na 13palcový displej, který nabídne vysoké rozlišení 3000 × 2000 pixelů. Tato dotyková obrazovka je navíc odpojitelná od klávesnice, takže Surface Book dokáže fungovat klidně jako klasický tablet.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Surface Book i7

K dotykovému displeji půjde přikoupit i stylus, který je schopen rozeznat až 1024 intenzit přítlaku. Velkého vylepšení se dočkala také integrovaná baterie. Díky ní by se měl obejít stroj bez elektrické zásuvky až po dobu 16 hodin.

Jak již samotný název napovídá, pracovní tempo u novinky udává procesor Intel Core i7. Ten je doplněn o dedikovanou grafickou kartu Nvidia GeForce GTX 965M, která má k dispozici až 2 GB vlastní paměti. Například grafický výkon by tak měl být dvojnásobný.

Surface Book i7 bude dále vybaven operační pamětí s kapacitou 8 nebo 16 GB. Volitelná bude také kapacita SSD jednotky, konkrétně budou k dispozici modely s kapacitou 256 GB, 512 GB a 1 TB. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10.

Nové MacBooky s dotykovým proužkem

Americký počítačový gigant bude před Vánocemi lákat především na nové MacBooky Pro. Ty se budou nabízet ve 13palcovém a 15palcovém provedení. V obou případech bude mít obrazovka rozlišení 2560 × 1600 obrazových bodů.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Nový MacBook Pro

Nejzajímavější novinkou je však integrace druhého displeje. Tenký OLED panel bude lemovat prakticky celý horní okraj klávesnice. Apple tento prvek nazývá Touch Bar a integroval do něj i čtečku otisků prstů. Touch Bar bude sloužit nejen k ovládání hlasitosti a některých multimediálních funkcí notebooku, jeho funkčnost se totiž bude měnit podle aplikací, ve kterých se bude používat.

Třináctipalcový model bude pohánět procesor Intel Core i5 taktovaný na frekvenci 2,9 GHz. Ten se v případě potřeby dokáže automaticky přetaktovat na 3,3 GHz. Stroj bude mít až 512GB SSD jednotku a ve všech konfiguracích 8 GB operační paměti. O grafický výkon se pak bude starat integrovaný čip Intel Iris 550.

V prodeji se mimochodem objeví také 13palcový MacBook Pro, který nebude vybaven Touch Barem. Ten bude logicky levnější, ale zároveň bude vybaven i pomalejším procesorem. Půjde opět o čip Core i5, avšak pracujícím standardně na frekvenci 2,0 GHz. Tento čip se dokáže přetaktovat až na 3,1 GHz.

Patnáctipalcový model bude ještě výkonnější. Pracovní tempo u něj bude udávat procesor Intel Core i7 při frekvenci 2,7 GHz, který se dokáže přetaktovat až na 3,6 GHz. Ten bude doplněn o dedikovanou grafickou kartu AMD Radeon Pro 455 se 2 GB vlastní paměti. Počítá se s 16 GB operační paměti a až 512GB SSD jednotkou.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Detailní pohled na Touch Bar u MacBooku Pro

Apple Vánoce v Česku stihne

Ceny se v případě novinek od Microsoftu i Applu budou lišit v závislosti na konkrétní zvolené konfiguraci. Cenovky 13palcových MacBooků s Touch Barem budou startovat na 55 990 Kč. V případě nejvýkonnější 15palcové verze se ceny mohou vyšplhat až na 87 000 korun.

Microsoft bude základní model svého hybridu nabízet v přepočtu za 72 000 korun, vyšplhat se v závislosti na konfiguraci může klidně i na 100 000 Kč.

Pro tuzemské uživatele je velmi důležitá také informace týkající se dostupnosti. Apple totiž již potvrdil, že nové stroje budou v tuzemsku dostupné ještě během listopadu. Nad dostupností novinek od Microsoftu pro tuzemský trh stále visí otazník. Uvedené ceny Surface Booku i7 totiž platí výhradně pro americký trh, na kterém se začnou nové modely prodávat už v listopadu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám