Hlavní obsah

Notebooky od Applu se chlubí dvěma displeji. Jeden je dotykový

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple v noci ze čtvrtku na pátek odhalila novou generaci svých profesionálních notebooků MacBook Pro. Ty jsou zajímavé především integrací druhého úzkého displeje, který bude nad klávesnici. Ovládat jej přitom půjde klidně i dotykem.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Nový MacBook Pro

Článek

Americký počítačový gigant bude již tradičně MacBooky Pro nabízet ve 13palcovém a 15palcovém provedení. V obou případech bude mít obrazovka rozlišení 2560 x 1600 obrazových bodů.

Nejzajímavější novinkou je však integrace druhého displeje. Tenký OLED panel bude lemovat prakticky celý horní okraj klávesnice. Apple tento prvek nazývá Touch Bar a integroval do něj i čtečku otisků prstů.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Nové laptopy představil šéf Applu Tim Cook

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Detailní pohled na Touch Bar u MacBooku Pro

Apple byl několik posledních let kritizován za to, že u svých laptopů nepoužívá dotykové displeje. Touch Bar by měl absenci dotykové vrstvy u hlavního monitoru alespoň částečně kompenzovat. Bude sloužit nejen k ovládání hlasitosti a některých multimediálních funkcí notebooku, její funkčnost se totiž bude měnit podle aplikací, ve kterých se bude používat.

Zástupci amerického počítačového gigantu například na akci ukázali využití v grafickém editoru Adobe Photoshop a hudební aplikaci DJ Pro. Jaké další programy budou dotykovou vrstvu využívat, zatím není jasné.

Dva displeje nabídla už Toshiba

Sluší se připomenout, že s dotykovou plochou koketovala v minulosti například také společnost Toshiba. Ta už v roce 2010 přinesla na pulty obchodů netbook Libretto W100, který měl druhý displej dokonce místo celé klávesnice. Na něm se mohla zobrazovat buď virtuální klávesnice, nebo jakákoliv jiná aplikace.

Každý z displejů měl úhlopříčku sedm palců, rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů a podporoval dotykové ovládání.

Foto: archiv , Novinky

Parametry modelu Libretto W100 jsou pochopitelně již dnes dávno přežité, výkon současné generace notebooků je i v případě těch nejlevnějších kousků dramaticky vyšší. Uvnitř zařízení se ukrýval procesor Pentium U5400 s frekvencí 1,2 GHz společně s integrovanou grafikou Intel HD.

Netbook měl k dispozici 2 GB operační paměti DDR3, přičemž data ukládal na SSD disk s kapacitou 62 GB. Samozřejmostí byla podpora wi-fi, bluetooth i vestavěná webkamera s rozlišením 1,3 megapixelu.

Vysoký výkon

Ale zpět k novince s logem nakousnutého jablka. 13palcový model bude pohánět procesor Intel Core i5 taktovaný na frekvenci 2,9 GHz. Ten se v případě potřeby dokáže automaticky přetaktovat na 3,3 GHz. Stroj bude mít až 512GB SSD jednotku a ve všech konfiguracích 8 GB operační paměti. O grafický výkon se pak bude starat integrovaný čip Intel Iris 550.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Šéf Applu Tim Cook ukazuje novinářům nový MacBook Pro

V prodeji se mimochodem objeví také 13palcový MacBook Pro, který nebude vybaven Touch Barem. Ten bude logicky levnější, ale zároveň bude vybaven i pomalejším procesorem. Půjde opět o čip Core i5, avšak pracujícím standardně na frekvenci 2,0 GHz. Tento čip se dokáže přetaktovat až na 3,1 GHz.

15palcový model bude ještě výkonnější. Pracovní tempo u něj bude udávat procesor Intel Core i7 při frekvenci 2,7 GHz, který se dokáže přetaktovat až na 3,6 GHz. Ten bude doplněn o dedikovanou grafickou kartu AMD Radeon Pro 455 se 2 GB vlastní paměti. Počítá se s 16 GB operační paměti a až 512GB SSD jednotkou.

Všechny novinky by měly být v tuzemských obchodech dostupné v horizontu tří až čtyř týdnů. Cenovky 13palcových modelů s Touch Barem budou startovat na 55 990 Kč. V případě nejvýkonnější 15palcové verze se ceny mohou vyšplhat až na 87 000 korun.

Foto: archív výrobce

Aktuálně nabízený MacBook Pro

Foto: archív výrobce

Apple MacBook Pro se 13palcovým displejem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám