Hlavní obsah

Nejrychlejší router na světě stojí 12 000 Kč

Novinky, ort

Za 12 000 korun je možné v dnešní době pořídit už slušně vybavený multimediální počítač nebo notebook. Nepůjde sice o žádné výkonné dělo na hry, ale pro běžnou kancelářskou práci, brouzdání po internetu a přehrávání multimédií bude takový stroj více než dostatečný. Stejnou částku ale můžete utratit za nový router od společnosti Netgear, který se pyšní titulem nejrychlejší na světě.

Foto: archív výrobce

Nighthawk X10 (R9000)

Článek

Routery hrají v domácnostech stále důležitější roli. Už dávno totiž neslouží pouze k šíření internetu, ale zároveň také jako středobod počítačové sítě. Prostřednictvím něj často sdílí data desítky různých zařízení – kromě klasických počítačů a notebooků také tablety a smartphony.

Právě proto jsou na datové přenosy, zpravidla po bezdrátové síti, kladeny stále vyšší nároky. To nejrychlejší, co je možné aktuálně zakoupit, je novinka zvaná Nighthawk X10 (R9000).

Chytré antény

Tento stroj zaujme na první pohled svým netradičním vzhledem. Čtveřice antén je totiž nezvykle robustní, což má svůj praktický důvod. Zatímco tradiční externí antény pouze přenášejí wi-fi signál z mobilního zařízení směrem k routeru, antény Active Wi-Fi signál dále zesilují a minimalizují případný okolní šum.

Foto: archív výrobce

Nighthawk X10 (R9000)

A jak je na tom novinka s rychlostí? Standard wi-fi 802.11ad a technologie Wave 2Wi-Fi zajišťují vysílání v celkem třech vysílacích pásmech. Rychlosti jsou následující: 800 Mb/s ve 2,4GHz pásmu 802.11ac + 1 733 Mb/s v 5GHz pásmu 802.11ac + 4 600 Mb/s v 60GHz pásmu 802.11ad.

Pokud spolupracují všechny pásma najednou, je možné dosáhnout přenosové rychlosti až 7,2 Gb/s, na což jsou konkurenční modely krátké. Pro zajímavost špičkový konkurenční router Asus RT-AC530, který kraloval statistikám ještě v první polovině letošního roku, nabízí rychlost pouze 5,3 Gb/s.

Vysoký výkon

Zmiňovaná rychlost je samozřejmě teoretická a v praxi ji bude negativně ovlivňovat prostředí, kde bude router používán. Například na panelákových sídlištích, která jsou doslova zamořena bezdrátovými sítěmi, budou rychlosti s největší pravděpodobností nižší.

Aby bylo možné dosáhnout tak vysoké přenosové rychlosti v praxi a zároveň bylo možné obsluhovat klidně i několik desítek zařízení najednou, je router vybaven čtyřjádrovým procesorem pracujícím na taktu 1,7 GHz. V porovnání s klasickými počítači se to nemusí zdát jako nijak oslnivá hodnota, v kategorii síťových prvků je tomu ale přesně obráceně.

V prodeji se model Nighthawk X10 (R9000) objeví až zkraje příštího roku. Oficiální prodejní cena byla již nyní stanovena na 11 899 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám