Hlavní obsah

Nový virtuální headset od Alcatelu se obejde bez počítače i smartphonu

Novinky, ort

Virtuální realita je velkým tématem posledních měsíců. Zlákala i společnost Alcatel, která na veletrhu IFA 2016 v německém Berlíně prezentovala svoje vlastní brýle. Ty jsou zajímavé především tím, že se obejdou bez počítače i chytrého telefonu.

Foto: archív výrobce

Alcatel Vision

Článek

Prakticky všechny systémy pro virtuální realitu mají jedno společné. Pro svůj provoz potřebují buď chytrý telefon, nebo pořádně výkonný počítač. Společnost Alcatel však s novinkou zvanou Vision ukázala, že to jde dělat i jinak.

Virtuální helma je tzv. all-in-one zařízením. To jinými slovy znamená, že všechny důležité součástky se ukrývají přímo v brýlích, žádnou další výpočetní jednotku – mobil či počítač – k nim není potřeba připojovat. Díky tomu se zároveň obejdou i bez jakýchkoliv propojovacích kabelů, které by jinak uživatele omezovaly v pohybu.

Mají vlastní baterii

Připojovat není nutné dokonce ani napájení. Headset má totiž zabudovanou baterii s kapacitou 3000 mAh. Díky ní by se zařízení mělo obejít bez elektrické zásuvky po dobu až tří hodin.

Foto: archív výrobce

Alcatel Vision

Vision na první pohled připomíná stejně jako většina podobných zařízení lyžařské brýle, které však nemají průhledné hledí. Uživatel se místo toho kouká na dva displeje s úhlopříčkou 3,8 palce, z nichž každý nabízí rozlišení 1080 x 1200 obrazových bodů.

Zajímavé je, že novinka má zorný úhel 120°. Nabízí tak pro lidské oko vůbec nejširší záběr ve své kategorii. Promítaná videa a hry by tak měly v tomto systému působit velmi realistickým dojmem. K tomu přispívá i nízká latence 17 milisekund.

Cena zatím neoznámena

Společnost TCL Communication, která za značkou Alcatel stojí, kvůli novým brýlím navázala spolupráci s řadou dalších podniků – Jaunt VR, Magic Interactive Entertainment a Fraunhofer. Ty by měly dodat pro nový systém virtuální obsah a zároveň se i podílet na rozvoji dalšího příslušenství.

Kdy se novinka objeví na pultech obchodů a za jakou cenu, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám