Hlavní obsah

Konzole Microsoftu netáhnou. Fanoušci čekají na příchod nových modelů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se v noci z úterý na středu pochlubila, že se jí v posledním fiskálním čtvrtletí zvýšily tržby o 2,1 procenta na 22,6 miliardy dolarů (553 miliard Kč). Důvodů k radosti ale příliš není. Prodeje herní divize Xbox se totiž dramaticky propadly. Vyplývá to z finanční zprávy amerického softwarového gigantu.

Foto: Microsoft

Aktuálně nabízený Xbox One

Článek

Celkově Microsoft za čtvrté fiskální čtvrtletí, které skončilo 30. června, vykázal čistý zisk ve výši 3,12 miliardy dolarů (76 miliard Kč). O rok dříve to přitom byla ztráta v hodnotě 3,2 miliardy dolarů.

I přesto se prodeje Xboxu za uplynulé tři měsíce propadly o 33 %. To jinými slovy znamená, že příjmy herní divize klesly o 152 miliónů dolarů, což odpovídá částce přes 3,7 miliardy korun.

Nový model už v srpnu

Jak upozornil server Neowin, spotřebitelé s největší pravděpodobností zatím s nákupem televizní konzole otálejí, protože čekají na příchod novějších modelů. Už zkraje srpna by se měla totiž na pultech obchodů objevit verze Xbox One S – jde o vylepšenou verzi aktuální jedničky, která byla odhalena minulý měsíc.

Foto: archív výrobce

Xbox One S

Nové esko je bude lákat především na kompaktnější rozměry – je o 40 % menší, zároveň ale bude výkonnější. U starší jedničky si totiž tvůrci nechali část výkonu procesoru a grafické karty uzamčenou pouze pro potřeby operačního systému. Novinka však i tuto část zpřístupňuje, díky čemuž zvládá například přehrávání videí v rozlišení 4K.

Zvětšilo se také místo pro hry. Místo 1TB pevného disku je totiž nový herní systém vybaven až 2TB jednotkou. Více se o modelu One S dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Nejvýkonnější konzole na světě

Esko přitom není jediným modelem, který americký softwarový gigant chystá. Tvůrci se již nechali slyšet, že usilovně pracují na nové konzoli s kódovým označením Scorpio. Ta by měla být vůbec tím nejvýkonnějším televizním systémem na světě.

Foto: archív výrobce

Microsoft zatím zveřejnil jedinou fotografii – srdce nové konzole Scorpio.

Přesné hardwarové parametry americký softwarový gigant neprozradil, zveřejnil pouze snímek procesoru, který by měl onu vysokou rychlost zajišťovat. Výkon by měl dosahovat hodnoty 6 teraflopů, což by mělo bohatě stačit pro hraní v rozlišení 4K. Na to přitom zatím není připravena žádná ze zavedených konzolí.

Viceprezident herní divize Microsoftu Phil Spencer potvrdil, že podrobnosti o modelu Scorpio budou prozrazeny v dohledné době. Na jeho uvedení si přesto hráči budou muset počkat ještě více než rok, zahájení prodeje je totiž naplánováno až na Vánoce v roce 2017. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám