Hlavní obsah

Po ztracených knihách pátrá robot

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pryč jsou časy, kdy jste v knihovně nemohli najít požadovaný titul a na pomoc jste museli volat knihovníka. Po ztracených knihách pátrá v Singapuru speciální robot.

Foto: Technology and Research in Singapore

Robot pátrá v Singapuru po ztracených knihách.

Článek

„Také se vám to někdy stalo, vzali jste knihu z poličky a letmo jste ji prolistovali. Mezitím však zapomenete, kde původně byla, a jednoduše ji vrátíte někam naslepo,“ popisují stránky popsci.com, jak se z dokonalé posloupnosti titulů stává naprostý chaos.

Noční můra všech knihovníků by mohla už brzy nadobro skončit, na pomoc totiž přišli výzkumníci ze singapurské Agentury pro vědu, technologii a výzkum (zkráceně A*STAR). Jejich robot se umí pohybovat mezi regály a knihy sleduje pomocí ramene s čtečkou – stačí na výtisky umístit tzv. RFID štítky, které využívají identifikaci pomocí rádiové frekvence.

Robot už pak sám pozná, kde jaká kniha chybí nebo je umístěna mimo pořadí.

Přes noc si tak „obejde“ celou knihovnu a ráno dá zaměstnancům zprávu, co mají kam přesunout. „Ulehčí tím knihovníkům práci. Jen doufejme, že je o práci nepřipraví úplně,“ uzavírá zmíněný web.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám