Hlavní obsah

Vědci vyrobili první procesor s 1000 jádry

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci procesorů se v posledních letech předhánějí, kdo nabídne uživatelům čip s vyšším výkonem a více fyzickými jádry. Ty nejlepší modely, které se prodávají, jich mají několik desítek. Vědci z kalifornské univerzity však nyní ukázali, že procesory mohou mít jader ještě daleko více – vyrobili totiž první čip na světě, který má 1000 jader.

Foto: University of California

Prototyp 1000jádrového procesoru KiloCore

Článek

S ohledem na počet jader dostal nový prototyp vcelku trefný název KiloCore. Nejde přitom o žádnou softwarovou úpravu či jiný trik, novinka skutečně obsahuje tisícovku nezávisle programovatelných fyzických jader.

Právě díky takovému počtu jader dokáže procesor nabídnout velmi vysoký výkon. V řeči jedniček a nul – zvládne zpracovat 1,78 biliónu instrukcí za pouhou jednu sekundu.

Stovky spuštěných programů najednou

Co to znamená v praxi? Zatímco u většiny moderních procesorů, které se dnes montují do běžných sestav a notebooků, jde úbytek výkonu poznat už při provozu dvou až tří desítek aplikací naráz, u KiloCoru by to mělo být zcela jinak. V jeden okamžik by měl být schopný pracovat na každém jádru s jiným programem. Teoreticky by tak uživatel poznal pomalejší chod až po spuštění několika stovek aplikací.

Tento světový unikát může pracovat při maximálním taktu 1,78 GHz. Pro úplnost dodejme, že obsahuje 621 miliónů tranzistorů.

Velmi nízká spotřeba

Z klasických sestav jsme zvyklí, že vysoký výkon si zpravidla žádá i velký odběr elektřiny. V tomto ohledu je však KiloCore také výjimečný. Při vysokém pracovním tempu – zpracování 115 miliard instrukcí za sekundu – vydává pouze 0,7 W odpadního tepla. To jinými slovy znamená, že spotřeba je tak nízká, že procesor může napájet klidně i pouze obyčejná tužková baterie.

S ohledem na všechny přednosti se novinka jeví skoro jako ideální volba pro přenosné počítače. Dokázala by totiž nabídnout kombinaci velmi vysokého výkonu a zároveň i nízké spotřeby.

Vědci s jeho uplatněním ale mají úplně jiné plány. Podle nich by měl 1000jádrový procesor najít uplatnění především v datových centrech, kde se bude starat o zpracování velkého množství dat. Měl by být například schopný zpracovávat videa ve vysokém rozlišení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám