Hlavní obsah

Unikátní vynález má proměnit staré kinofilmové fotoaparáty na digitální

Novinky, mif

Na staré analogové fotoaparáty si v dnešní době vzpomenou snad už jen fajnšmekři, kteří se snaží využít jejich nepopiratelných obrazových kvalit. Z obchodů však tyto přístroje již zcela vytlačily modernější digitální fotoaparáty. Unikátní vynález chce ale starým fotoaparátům vdechnout nový život, promění je totiž na digitální.

Foto: archív výrobce

Takto by měl vypadat Pseudo Film Canister

Článek

Novinka se jmenuje Pseudo Film Canister a na první pohled skutečně připomíná obyčejnou roličku kinofilmu. To není zas tolik překvapivé, protože anglický fotograf Dale Cullis věří, že se jeho vynález bude strkat do starších analogových přístrojů podobně jako kinofilm.

Místo roličky filmu se však uvnitř ukrývá sofistikovaná elektronika, respektive podobné součástky, jako mají dnešní digitální zrcadlovky a bezzrcadlovky. Obraz se tedy nevtiskává na klasický filmový pás, ale na plastovou destičku, na které se bude nacházet Mikro 4/3 nebo APS-C snímač.

Druhý dech pro staré přístroje

Zjednodušeně řečeno, Pseudo Film Canister bude rovnou momentky digitalizovat. Se samotným fotoaparátem se přitom bude fotit prakticky úplně stejně, jako kdyby se uvnitř ukrýval obyčejný kinofilm.

Foto: archív výrobce

Pseudo Film Canister by se vkládal do fotoaparátů jako obyčejný kinofilm.

Hlavní výhoda je tedy zřejmá. Uživatel nebude nucen neustále kupovat nové a nové kinofilmy a bude schopen snímky i na starších přístrojích zachytávat digitálně. Využít přitom bude moci stará skla a přístroje, které mají nezaměnitelnou kresbu.

V současnosti se uživatelé buď pomocí různých redukcí snaží starší objektivy využívat na nových digitálních tělech, případně stále ještě fotí se starými těly na kinofilmy a v případě potřeby pak výsledné snímky digitalizují pomocí skenerů.

V zařízení bude umístěna jedna mikrotužková baterie pohánějící celý stroj a microSD karta, na které se pořízené momentky budou ukládat. Modul by měl být navíc vybaven bezdrátovým adaptérem wi-fi, díky kterému bude schopný snímky rovnou automaticky odesílat na chytrý telefon nebo počítačový tablet. Uživateli tak odpadne nutnost zařízení neustále z fotoaparátu vyndávat a připojovat k počítači.

Předchozí pokusy nevyšly

Unikátní zařízení je však zatím pouze na rýsovacím prkně nadšeného fotografa. Ten se snaží prostřednictvím serveru Indiegogo vybrat dostatek prostředků na to, aby mohl uskutečnit výzkum a Pseudo Film Canister skutečně vyrobit.

Na to údajně potřebuje 2,5 tisíce liber, tedy bezmála 86 tisíc korun. Prozatím se mu však podařilo vybrat jen necelou čtvrtinu. Na druhou stranu lidé budou moci přispívat ještě celé dva měsíce.

Převést staré analogové fotoaparáty do digitální éry se snažili různí tvůrci i v minulosti. Všechny pokusy však nakonec skončily neúspěchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám