Hlavní obsah

Nejvýkonnější notebook od Applu dostane druhý displej

Novinky, chm

Společnost Apple se chystá v letošním roce dramaticky vylepšit svůj MacBook Pro. Nejvýkonnější přenosný počítač v nabídce amerického počítačového gigantu by měl totiž dostat druhý displej, který bude možné ovládat dotykem. Upozornil na to server 9to5mac.com.

Foto: archív výrobce

Aktuálně nabízený MacBook Pro

Článek

Nový MacBook Pro, který se pravděpodobně ukáže letos na podzim, nabídne samozřejmě vyšší výkon. Největším vylepšením má být právě ale integrace druhého displeje, který bude výrazně menší než hlavní monitor.

V podstatě by mělo jít o malý dotykový OLED panel, který bude umístěn nad klávesnicí. Pomocí něj by se měly ovládat některé funkce notebooku a zároveň by se na něm měly zobrazovat nejrůznější notifikace a důležitá upozornění.

Druhým displejem by měly být podle serveru 9to5mac.com vybaveny 13 i 15palcové verze MacBooku Pro.

Zmizí klávesnice úplně?

To, že americký počítačový gigant s integrací dotykových displejů skutečně počítá, naznačuje i patentový návrh z minulého měsíce. V něm šel Apple ještě dál, protože chtěl klávesnice odsunout na druhou kolej úplně. [celá zpráva]

Podle současného návrhu by mělo jít v podstatě o obdobu dotykových displejů, které však nebudou zobrazovat žádné informace. Místo toho budou na největší ploše zobrazeny pouze jednotlivé virtuální klávesy.

Foto: archív výrobce

Patent společnosti Apple na notebook s dotykovou plochou místo klávesnice

Inženýři společnosti Apple kladli při návrhu důraz i na to, aby se uživatelům na virtuální klávesnici psalo co možná nejpohodlněji. I proto bude mít hmatovou odezvu. Nebude to jistě stejné, jako když uživatel zmáčkne skutečné tlačítko, na druhou stranu i například mírné zavibrování mu dá pocit, že klávesu skutečně zmáčkl.

Pod velkou virtuální klávesnicí se pak nacházejí tři další dotykové plochy. Jedna zastává funkci klasického touchpadu, na dalších dvou se pak může zobrazit například numerický blok kláves či multimediální klávesy.

Apple samozřejmě příchod nových strojů zatím nepotvrdil. To není zas tolik překvapivé, protože zástupci amerického počítačového gigantu novinky nikdy nekomentují před jejich oficiálním odhalením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám