Hlavní obsah

Výkon nových grafik od AMD prozrazen. Testy unikly na internet

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost AMD by měla oficiálně odhalit nové grafické karty s kódovým označením Polaris až v průběhu příštího týdne, přesto už nyní unikly na internet informace o výkonu chystaných novinek. Upozornil na to server Video Cardz.

Foto: repro 3dmark.com

Výkon grafik odhalila benchmarková utilita 3D Mark11.

Článek

Parametry chystaných grafických karet se objevily v databázi společnosti Futuremark, která stojí za populární benchmarkovovu utilitou 3D Mark. Ta se běžně používá k testování a srovnávání výkonu jednotlivých karet.

Je tedy více než pravděpodobné, že zástupci společnosti AMD, případně jiní testeři chtěli výkon novinek otestovat ještě před jejich oficiálním odhalením. Prakticky ihned poté, co se o nedopatřením zveřejněná data začali zajímat zahraniční novináři, byly informace z databáze Futuremarku odstraněny.

Přesto se podařilo některé parametry grafik známých pod kódovým označením Polaris zachytit. Prakticky jisté je tak to, že jádro nových karet bude taktováno na 1266 MHz a že bude mít k dispozici 8 GB operační paměti.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výkon grafických karet podle benchmarkové utility 3D Mark11

V žebříčkách výkonu na fotografii výše se novinka od AMD objevuje hned třikrát a rozdíly v bodovém hodnocení programu 3D Mark11 jsou značné. Podle serveru Video Cardz je to dáno tím, že odhalena mají být přinejmenším dvě grafická jádra.

Z dříve uniklých informací je patrné, že Polaris 10 se bude snažit výkonnostně oslovit ty nejnáročnější uživatele z řad hráčů u klasických stolních počítačů i notebooků. Druhá novinka – Polaris 11 – pak naopak bude cílit výhradně na kompaktnější zařízení. Řeč je tedy v první řadě o noteboocích a herních konzolích. Právě tyto dva modely měly získat hodnocení 16 164 bodů 18 060 bodů.

Grafiky budou odhaleny na Computexu

Nejvyšší hodnocení 25 803 pak má představovat také výkon Polarisu, ten však bude pracovat v režimu Crossfire. To jinými slovy znamená, že v počítači budou zapojeny dvě takovéto grafiky. Dohromady by pak měly podávat takový výkon, který se bude přibližovat konkurenční grafice Nvidia GeForce GTX 1080.

Připomeňme, že právě GTX 1080 je aktuálně tou nejvýkonnější jednočipovou kartou na světě, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Zástupci AMD zatím uniklé informace o grafikách řady Polaris nijak nekomentovali. Jasno by nicméně mělo být už příští týden, protože novinky budou odhaleny na veletrhu Computex 2016. Ten se bude konat tradičně v Tchaj-peji, a to od úterý 31. května do soboty 4. června. Novinářské dny nicméně odstartují již o den dříve, tedy v pondělí 30. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám