Hlavní obsah

Čína se mění v kolébku moderních technologií

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se pomalu proměňuje v technologickou velmoc. Tamní výrobci jsou totiž velmi draví a například ve světě mobilních telefonů ukrajují stále větší podíl trhu. Jak se nyní ukázalo, právě čínské podniky si registrují stále více technologických patentů. A není jich rozhodně málo…

Foto: Carlos Barria, Reuters

Tradiční američtí výrobci by se měli mít na pozoru, Čína se pomalu mění v kolébku moderních technologií. (Ilustrační foto)

Článek

Žebříček společností, které podávají nejvíce patentů, pravidelně sestavuje Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO), která sleduje podané žádosti na základě dohody Patent Cooperation Treaty chránící jednotlivé patenty v rámci 148 zemí světa.

Za loňský rok patří prvenství čínské společnosti Huawei, která podala 3898 patentových žádostí. To je mimochodem meziroční nárůst o 456 žádostí. Druhá příčka patří Američanům, konkrétně firmě Qualcomm. Ta podala 2442 žádostí, což je meziroční nárůst o 33 žádostí.

Výrobci s největším počtem patentových žádostí za rok 2015
SpolečnostZeměPočet patentů
1. HuaweiČína3898
2. QualcommUSA2442
3. ZTEČína2155
4. SamsungJižní Korea1683
5. Mitsubishi EletricJaponsko1593
Zdroj: WIPO

Třetí místo pak patří opět čínskému podniku ZTE. Výrobce chytrých telefonů podal sice o 24 patentových žádostí méně než v roce 2014, i tak ale celkový počet 2155 žádostí nedokázala překonat žádná jiná společnost.

Do první pětky se dostaly také společnosti Samsung a Mitsubishi Electric. Teprve za nimi skončily další technologické giganty, například společnosti LG, Sony či Hewlett-Packard.

Podle organizace WIPO v loňském roce počet podaných patentových žádostí vzrostl o 1,7 % na 218 000 podaných přihlášek. „Žádosti v oblasti duševního vlastnictví, jako jsou patenty, ochranné známky nebo průmyslové vzory, velmi dobře ilustrují rozsah a rozložení inovací,“ uvedl generální ředitel WIPO Francis Gurry s tím, že i přes mírný nárůst bylo v podání patentových žádostí dosaženo nového ročního maxima.

Čínským mobilům se daří

O tom, že o čínských technologických společnostech budeme slýchávat stále častěji, svědčí také analýza společnosti IDC pojednávající o prodejích chytrých telefonů. Do první pětky nejúspěšnějších firem se totiž dostali v prvním čtvrtletí letošního roku hned tři čínští výrobci.

Absolutní jedničkou byla ve zmiňovaném období jihokorejská společnost Samsung s tržním podílem 24,5 %. Druhé místo patřilo Applu, jeho iPhony měly podíl 18,3 % trhu. Zbylé tři příčky z první pětky získali čínští výrobci – společnosti Huawei, Oppo a Vivo. Jejich podíl se pohyboval od 4,3 % do 8,2 %.

I když se podíl čínských podniků může zdát v porovnání s Applem a Samsungem nízký, stoupající popularita čínských výrobců je i přesto viditelná na první pohled. Oběma zmiňovaným mobilním gigantům totiž podíly meziročně klesaly, zatímco zbylému trojlístku z Číny naopak stoupaly.

Celá řada tradičních výrobců – například Sony, HTC či LG – se do přehledu nejúspěšnějších výrobců nedostala vůbec.

Nejpopulárnější výrobci smartphonů v globálním měřítku
VýrobcePodíl trhu  za 1. čtvrtletí 2016Podíl trhu  za 1. čtvrtletí 2015
Samsung24,5 %24,6 %
Apple15,3 %18,3 %
Huawei8,2 %5,2 %
Oppo5,5 %2,2 %
Vivo4,3 %1,9 %
Ostatní42,3 %47,8 %
Zdroj: IDC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám