Hlavní obsah

Pizzu budou doručovat roboti

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký podnik rozvážející pizzu Domino’s má jasno - budoucnost v doručování kulatého pokrmu je v rukou robotů. Svůj první test si robot odbyl v Austrálii v březnu.

Foto: archív firmy Domino’s

Robot DRU doručil první pizzu.

Článek

DRU, překlad zkratky znamená Robotická jednotka společnosti Domino’s, byl zkonstruován firmou Marathon Robotics. To rozhodně není žádný nováček, v portfoliu má i samostatného robota pro australskou armádu.

Její poslíček s pizzou využívá technologie GPS pro určení polohy a své okolí a případné překážky „vnímá“ pomocí systému LIDAR, jejž používají i auta bez řidiče.

Foto: archív firmy Domino’s

Donáškový robot DRU

Jídlo a nápoje uchovává ve správné teplotě ve dvou oddělených přihrádkách, chráněných před případnými zloději zámkem a kamerou.

O práci se poslíčci zatím bát nemusejí. Robot se vydal do ulic rychlostí jen lehce přesahující 19 km v hodině a na svých čtyřech kolech se pohyboval ve značně omezeném okruhu. Podle Domino’s je to ovšem první malý krok na cestě k velké budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám