Hlavní obsah

Motorky dostanou chytré displeje, zobrazí informace z mobilu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přístrojových deskách automobilů se již zabydlely velké obrazovky, které zobrazují celou řadu užitečných informací. U motocyklů ale není místa nazbyt, a tak bychom u nich podobné vychytávky hledali marně. Chystá se ale změna, společnost Samsung testuje chytré displeje i pro jednostopá motorová vozidla.

BEZ KOMENTÁŘE: Chytré čelní sklo pro motocyklyVideo: Samsung

 
Článek

Největší problém, který museli inženýři jihokorejského elektronického gigantu vyřešit, bylo umístění displeje. Přístrojové desky motocyklů jsou totiž velmi kompaktní.

Nakonec si s celým problémem poradili poměrně elegantně. Jako displej využijí čelní sklo motorky, které zpravidla chrání jezdce ve vyšších rychlostech před větrem a nepřízní počasí. Novinka tak právě podle umístění dostala zatím pracovní název Samsung Smart Windshield.

Foto: archív výrobce

Samsung Smart Windshield by měl s chytrým telefonem komunikovat bezdrátově.

Unikátní monitor funguje v podstatě na podobném principu jako head-up displeje v automobilech. Je tedy průhledný, aby uživatel viděl na cestu a zároveň měl důležité informace v zorném poli. Hlavním cílem novinky je tedy udržet ruce motorkáře na řídítkách a přitom mu zpřístupnit důležité informace.

Displej dovede zobrazit příchozí e-maily, čísla volajících a v neposlední řadě také navigaci. Všechny tyto informace se na chytrý monitor zrcadlí přímo z připojeného chytrého telefonu. Ten se k motocyklu připojí prostřednictvím bezdrátové technologie blue-tooth, podobně jako v automobilech.

Zatím jen prototyp

Jak upozornil server PC World, Samsung Smart Windshield je zatím pouhým prototypem. Většina jeho technických detailů zatím tedy nebyla prozrazena. Jistá tedy není jenom dostupnost, ale například ani to, jak přesně se novinka ovládá.

Jihokorejský elektronický gigant nicméně několik posledních let vylepšuje hlasové ovládání svých smartphonů. Logicky se tedy nabízí, že s celým systémem by také motorkáři mohli pracovat také bez dotyků, pouze pomocí hlasových povelů.

Otázkou také zůstává, zda poměrně rozměrný displej nebude jezdce příliš rozptylovat. Přeci jen roztržitá jízda na motocyklu mívá zpravidla daleko horší následky než v autě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám