Hlavní obsah

Technické novinky, které Vánoce v Česku nestihnou

Novinky, ort

Hned několik technických vychytávek se letos ukázalo na prestižních veletrzích. Řada z nich ale už Vánoce v Česku nestihne. Případní zájemci si tak na ně budou muset počkat až do příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Alcatel OneTouch Xess

Do kapsy si nový tablet OneTouch Xess rozhodně nedá žádný uživatel, nevejde se totiž ani do většiny batohů. Jeho obrazovka má úctyhodnou úhlopříčku 17,3 palce a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Přesně takové monitory se ještě před pár lety vyskytovaly u klasických stolních počítačů.

Spíše než tablet tak novinka připomíná nějakou all-in-one sestavu, která má důležité komponenty ukryty v obrazovce. Koneckonců samotný výrobce vybavil stroj výklopným stojánkem, aby jej bylo možné postavit na stůl jednoduše jako dotykový monitor.

Foto: archív výrobce

Alcatel OneTouch Xess

Foto: archív výrobce

Alcatel OneTouch Xess

Stříbrný podstavec mimochodem slouží zároveň také jako úchyt pro snadnější a bezpečnější přenášení tohoto přerostlého tabletu.

Stydět se Alcatel OneTouch Xess rozhodně nemusí ani za svůj výkon, který udává čipset MediaTek, jehož osm jader je taktováno na 1,5 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Vše pracuje pod operačním systémem Android.

Baterie má velmi slušnou kapacitu 10 000 mAh, s ohledem na velkou obrazovku lze ale očekávat, že výdrž se bude pohybovat maximálně v řádu několika hodin.

Toshiba Satellite Radius 12

Na první pohled se novinka od společnosti Toshiba nijak neliší od malých přenosných počítačů – má 12,5palcový displej s rozlišením 4K (v nabídce bude také totožný model s Full HD displejem), tloušťku 1,5 cm a velmi příjemnou hmotnost 1,32 kg.

K ovládání kromě dotykové obrazovky samozřejmě nechybí ani tradiční klávesnice s rozlišením QWERTY.

Foto: archív výrobce

Toshiba Satellite Radius 12

Foto: archív výrobce

Toshiba Satellite Radius 12

V počítačový tablet se model Satellite Radius 12 promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit jako podstavec tabletu. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykové obrazovky. Otáčet obrazovku je tedy možné v úhlu 360°.

Kromě chytré konstrukce láká nový hybrid také na svůj výkon. V útrobách se ukrývá nejnovější procesor Intel Core i7, který je doplněn o 8 GB operační paměti. Data se ukládají výhradně na rychlé SSD jednotky, přičemž uživatel si může zvolit kapacitu až 512 GB.

Výdrž stroje se liší podle zvoleného displeje. Základní model s Full HD panelem se bez elektrické zásuvky obejde osm hodin, vyšší verze se 4K displejem pouze šest. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10.

Lenovo Chromebook 100S

Drtivá většina nových počítačů je vybavena operačním systémem Windows od Microsoftu. Jenže v poslední době se stále častěji ukazují i velmi zajímavé stroje postavené na platformě Chrome OS.

Zmiňovaný systém je značně jednodušší, díky čemuž může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách. Navíc stroje s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Foto: archív výrobce

Lenovo Chromebook 100S

Foto: archív výrobce

Lenovo Chromebook 100S

To jsou hlavní důvody, proč se u svého nového notebooku rozhodla použít operační systém Chrome OS také společnost Lenovo. Její nový Chromebook 100S sice parametrově nevypadá kdovíjak moderně, přesto je práce na něm velmi příjemná a svižná.

Pracovní tempo udává procesor Intel Celeron N2840, jehož dvě jádra jsou taktována na 2,16 GHz. Má k dispozici 4GB operační paměť. Ve výbavě nechybí ani bezdrátové adaptéry wi-fi či zabudovaná čtečka paměťových karet.

Velkým lákadlem jsou jistě i kompaktní rozměry, které jsou víceméně dány 11palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Proporce jsou 300 x 209 x 19,9 mm a hmotnost činí 1,2 kg.

Asus VivoStick PC

Rozměry sestavy Asus VivoStick PC jsou 13,8 x 3,4 x 1,5 cm, srovnávat se tak směle může s trochu většími USB flash disky. Díky zkosení hran na jedné straně navíc svým vzhledem připomíná spíše nějaký zvýrazňovač.

Foto: archív výrobce

Asus VivoStick PC

Foto: archív výrobce

Asus VivoStick PC

Pracovní tempo bude u miniaturního počítače udávat procesor Intel Atom společně s 2 GB operační paměti. Pro uložení dat pak bude k dispozici 32GB disk. I přes kompaktní rozměry se nezapomnělo na dva porty USB či výstup pro sluchátka. Ve výbavě samozřejmě nechybí ani bezdrátové standardy wi-fi a Bluetooth.

VivoStick PC, který pracuje pod operačním systémem Windows 10, je možné použít například u televizorů. Po připojení do HDMI konektoru promění „hloupou” TV na chytrou. Zapojit sestavu je ale samozřejmě možné také do obyčejného monitoru. Místo velké bedny pod stolem pak všechny důležité komponenty budou schovány za obrazovkou, podobně jako u all-in-one sestav.

Samsung Galaxy View

Drtivá většina aktuálně nabízených tabletů je vybavena sedmi- nebo desetipalcovou obrazovkou. Proti nim může novinka nazývaná Galaxy View působit tak trochu jako monstrum. To je ale dáno tím, že jihokorejský elektronický gigant se svým tabletem cílí na úplně jinou skupinu uživatelů.

Novinka zkrátka není určena k tomu, aby se snadno schovala do kapsy a na autobusových zastávkách krátila dlouhé chvíle. Jak už samotný název napovídá, model Galaxy View cílí na filmové nadšence a milovníky multimédií.

Operační systém Android 5.1 je totiž vybaven speciální softwarovou nadstavbou Media UX. Ta by měla usnadnit přístup k různým streamovacím službám a dalšímu video i audio obsahu.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy View

Foto: archív výrobce

Na zadní straně je madlo pro snadnější přenášení

Velká, 18,4palcová obrazovka má rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Pracovní tempo pak udává čipset Samsung Exynos 7580, jehož základem je osmijádrový procesor taktovaný na 1,6 GHz. Dále výbava čítá 2 GB operační paměti a 32GB nebo 64GB úložiště.

Samozřejmostí je i 2,1megapixelová kamera na čelní straně, bezdrátové standardy wi-fi a Bluetooth, stereofonní reproduktory a v neposlední řadě podpora paměťových karet micro SD. Nechybí dokonce ani slot na nanoSIM, aby stroj mohl přijímat LTE internet.

Přenášení má usnadnit madlo na zadní straně tabletu, což se přece jen u zařízení s hmotností 2,65 kg a šířkou téměř půl metru může hodit. Ve vzpřímené poloze Galaxy View stojí díky zabudovanému stojánku v zadní části. Ten může být využit také při položení tabletu – příjemně jej podpírá, aby bylo možné pohodlněji psát na virtuální klávesnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám