Hlavní obsah

Použité čipy zaplavují trh. Jsou ale rizikové

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba desetina elektroniky obsahuje podle odhadů falešné nebo „recyklované“ součástky včetně čipů, které jsou srdcem každého kusu výpočetní techniky. Hrozí tak vážné chyby v práci těchto přístrojů.

Odhaduje se, že použité a falešné čipy a polovodiče obsahuje sedm až patnáct procent elektroniky. Ilustrační foto

Článek

Za poslední léta se už zformovala celá obchodní síť, která dodává do Číny či Vietnamu použité počítače, televizory či rádia. Z nich se demontují použité čipy a polovodiče, jež se pak prodávají jako „nové“. Postup je prostý: základní desky se vloží do ohně, kde se roztaví letování, takže čipy lze pak snadno vyjmout. Následně se usuší na slunci a jsou nově označeny jako nové.

Centrem tohoto „průmyslu“ a také falšování čipů je podle německého listu Die Welt čínské město Šan-tchou.

USA: Stojí nás to celé jmění

I použité či falešné součástky mohou nějak fungovat, není však pro to žádná záruka. Mohou náhle vyhořet nebo přestanou fungovat už při prvním nasazení. Nový nebo opravený přístroj se tak může stát bezcenným kusem šrotu.

Postihnout to může skoro každého: odhaduje se, že použité a falešné čipy a polovodiče obsahuje sedm až patnáct procent elektroniky. Jejich „producenti“ se tak dostávají na úroveň předních výrobců originálních a skutečně nových součástek.

USA to považují za ohrožení národní bezpečnosti, protože tyto čipy se stále častěji dostávají i do vojenské techniky, například do letadel.

„Ohrožuje to naše vojáky a stojí nás to celé jmění,“ postěžoval si už před dvěma lety senátor Carl Levin při prezentaci studie věnované tomuto problému.

Nejvíce problémů je údajně v odvětvích, která používají náhradní součástky, jež se už nevyrábějí. Patří sem letecký a kosmický průmysl i výrobci zbraní. Potíže se však objevují i u výrobců aut. Například německá automobilka BMW zjistila, že jí dodavatel nabízel právě takovéto nespolehlivé součástky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám