Hlavní obsah

Moderní elektronice voda vadit nebude

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z největších nepřátel počítačů je voda; stačí pár kapek a elektronika se poroučí. O tom, kolik lidí přišlo o notebook nebo telefon kvůli rozlitému nápoji, by servisní technici mohli psát romány. Výrobci si tuto slabinu uvědomují a již pracují na technologiích, které by měly problémy zcela vyřešit.

Díky ochranné vrstvě dokáže elektronika pracovat i pod vodouVideo: ASRock

 
Článek

Na voděodolných ochranách elektroniky pracuje hned několik společností, jako je například HzO a Liquipel. Jednotlivé díly zařízení pokryjí speciální vrstvou, která odpuzuje vodu. Díky tomu může být přístroj ponořený klidně i pod hladinou.

Foto: HzO

Telefon je možné zcela ponořit do vody díky speciální vrstvě WaterBlock.

Vrstva přitom není lidským okem vůbec viditelná, a tak nijak nekazí design přístrojů. Technologie může být použita prakticky s libovolnou elektronikou. Zakoupený výrobek stačí zaslat do zmiňovaných firem, které speciální voděodolný nanofilm nanesou.

S vlastní ochranou se rozhodla přijít na trh také společnosti ASRock, která ji bude už v základu nabízet u svých základních desek pro stolní počítače. Jak technologie funguje v praxi, výrobce demonstroval na zajímavém videu, na kterém prakticky celou deskou protéká voda – je přitom plně funkční, což dosvědčuje mimo jiné i obraz na monitoru v pozadí.

Voda jako pomocník

ASRock je jen první vlaštovkou. Vzhledem k nízké pořizovací ceně ochrany (cca 1000 Kč) je pravděpodobné, že obdobnou technologii nabídnou i další výrobci. Kromě notebooků a stolních počítačů by se vody už nemusely bát ani tablety, telefony, navigace či multimediální přehrávače.

BEZ KOMENTÁŘE: První telefon s vodním chlazením na světě NEC Medias X 06E

S vodou se dokonce do budoucna počítá jako s pomocníkem. Společnost NEC představila tento měsíc jako první na světě chytrý telefon, který se chladí vodou. Vše funguje podobně jako u extrémně výkonných počítačových sestav – uvnitř mobilu je umístěn uzavřený chladicí systém, který pomocí vody odvádí teplo od procesoru rovnoměrně do grafitového chladiče a následně ven skrze hliníkovou konstrukci.

Novinka nazývaná NEC Medias X 06E by se na pultech obchodů měla objevit ještě tento týden. Zakoupit si ji budou moci nejprve zákazníci v Japonsku, dostupnost na dalších trzích je plánována v dohledné době. Otazník zatím visí nad pořizovací cenou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám