Hlavní obsah

Ultrabooky budou lákat na dotykové displeje

Novinky, mif

Nový operační systém Windows 8 je přímo uzpůsoben pro ovládání prstem prostřednictvím dotykových displejů. Na to podle serveru NetbookNews zareagují i výrobci kompaktních a výkonných ultrabooků a nové modely vybaví monitory, které bude možné kromě klávesnice a touchpadu ovládat i dotykem.

Foto: Lenovo

Dotykové displeje mají už některé dnešní ultrabooky. Jedním z nich je Lenovo Yoga.

Článek

„Je to nejlogičtější krok, který se dal dlouho čekat. Do konce roku přijde 40 ultrabooků s dotykovým displejem. Nicméně to, jak budou přijímány, rozhodne úspěšnost Windows 8,“ uvedla Nicole Scottová ze serveru NetbookNews.

Podle ní se navíc výrobci budou stále více snažit stlačit cenu nových přístrojů směrem dolů. K dispozici by tak měla být celá řada přístrojů, jejichž cena se bude pohybovat mezi 14 a 15 tisíci korunami. Ještě na jaře se přitom většina ultrabooků prodávala za cenu okolo 20 000 korun.

Foto: Acer

Acer Aspire TimeLine M3

Aktuálně nejlevnějším modelem na trhu je Acer Aspire TimeLine M3, první ultrabook s 15palcovým displejem. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, jej je možné zakoupit od 14 746 do 15 380 Kč.

Každý desátý notebook bude mít letos dotykový displej

Dotykovými displeji samozřejmě nebudou vybaveny pouze ultrabooky, ale i notebooky. Podle serveru DigiTimes již masivně na výrobě dotykových displejů pro notebooky pracují největší světoví výrobci počítačů, jako je Acer nebo Asus. Vývoj plánují ale také firmy Hewlett-Packard či Lenovo.

Integrace dotykových panelů bude mít samozřejmě vliv také na cenu notebooku, protože výroba obyčejného displeje je levnější. Podle serveru DigiTimes by přístroje s 13palcovým dotykovým panelem měly být dražší přibližně o 1500 Kč, v případě 15palcových modelů pak o 1650 Kč. [celá zpráva]

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které chrání data při ztrátě nebo při odcizení ultrabooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám