Hlavní obsah

Apple odhalil notebook, který vypadá jako iPad

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Apple uspořádala v pondělí vývojářskou konferenci Worldwide Developers Conference (WWDC), na které pravidelně každý rok odhaluje novinky pro nadcházející období. Jedním z nejzajímavějších přístrojů večera byl nový notebook, který svým designem vychází ze třetí generace počítačového tabletu iPad. Novinka by měla konkurovat především ultrabookům.

MacBook ProVideo: www.apple.com

 
Článek

„Nikdo nikdy nevyrobil notebook, který by byl tak nádherný. Je tak tenký, tenčí než prst... Je to naprostý průlom v technice,“ neskrýval své nadšení z novinky šéf marketingu společnosti Apple Philip Schiller, který jej představoval na konferenci před zaplněným pódiem. Tloušťka novinky je 1,8 cm.

Foto: Apple

Nový MacBook Pro vychází z třetí generace počítačového tabletu iPad

Podle něj vychází nová generace MacBooku Pro technicky i designem z počítačového tabletu iPad. Displej novinky skutečně vypadá jako počítačový tablet od Applu, který má však k sobě navíc připojenou klávesnici.

Foto: Apple

Nový MacBook Pro

„Je to notebook s nejvyšším rozlišením na světě,“ uvedl Schiller s tím, že novinka má 15,4palcový displej s rozlišením 2880 x 1800 obrazových bodů. Ty nejlepší laptopy přitom až doposud měly rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů.

Foto: Reuters

iPad 3

Novinka nabídne rychlý SSD disk s úctyhodnou kapacitou 768 GB a až 16 GB operační paměti. Bez elektrické zásuvky by se měl notebook v pohotovostním režimu obejít klidně i celý měsíc, při práci pak okolo sedmi hodin. Ceny nové generace Macbooku Pro by měla startovat těsně pod hranicí 45 tisíc korun.

Nové MacBooky Air

Vedle nového Macbooku Pro byly odhaleny také dva vylepšené notebooky řady Air s 11 a 13palcovými displeji. „Nové počítače nabídnou opravdu skvělé funkce, výkonné procesory Intel z rodiny Ivy Bridge, které díky technologii TurboBoost nabídnou takt až 3,2 GHz, a až 60krát výkonnější grafický čip,“ konstatoval šéf marketingu společnosti Apple.

Kromě nárůstu výkonu zaujme platforma Ivy Bridge také některými svými technologiemi, jako je například Secure Key a OS Guard. Ty slouží k lepšímu zabezpečení osobních dat a identity. Secure Key sestává z generátoru čísel, který vytváří náhodné číselné kombinace a těmi posiluje šifrovací algoritmy. OS Guard je zase účinnou obranou proti přímým útokům, při nichž hacker vzdáleně převezme kontrolu nad cizím systémem.

Foto: Reuters

Na konferenci WWDC představila firma Apple mimojiné i modernizovaný Macbbook Air.

Podporována je také technologie Intel WiDi, se kterou jednoduše připojíte bezdrátově monitor či televizi ke svému počítači. Přenášet je přitom možné jedním kliknutím myši kromě obrazu i zvuk. V praxi funguje celá technologie velice spolehlivě a i při průměrné intenzitě signálu nedochází k výpadkům.

Kromě nových notebooků Apple ukázal také nové verze svých operačních systémů, a to Mac OS X pro počítače i mobilní platformu iOS, kterou využívá počítačový tablet iPad, chytrý telefon iPhone i multimediální kapesní přehrávač iPod.

Další novinky až na podzim

Ještě před zahájením konference se spekulovalo o tom, že Apple chystá několik dalších novinek. Na ty si ale fanoušci budou muset počkat nejspíše až do podzimu, kdy firma pořádá další prezentaci novinek. Na ní by se měl ukázat například nejnovější iPhone 5.

Ten by měl mít především větší displej v porovnání s předchozími verzemi. Podle serveru Macotakara tak bude mít novinka úhlopříčku 4,07 palce. Až doposud měly přitom všechny generace telefonů od Applu 3,5palcové displeje. Změní se tak zřejmě poměr stran, což údajně zesnulý zakladatel firmy Steve Jobs odmítal.

BEZ KOMENTÁŘE: iPhone 5 by měl mít větší displej než jeho předchůdci

Vrhnout by se americký počítačový gigant měl také na výrobu televizorů, které by se měly prodávat pod značkou iTV. To je vcelku logické, protože americký počítačový gigant se vždy snaží pojmenovávat své přístroje stejným způsobem – k typu přístroje jednoduše přidá písmenko i. Stejné je to například u iPhonu (iTelefonu).

První televizory plánuje firma s logem nakousnutého jablka začít prodávat údajně už příští rok na podzim. K dostání by měly být dva modely s úhlopříčkami 32 a 37 palců (82 a 94 cm).

Apple není na trhu televizní techniky takovým nováčkem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Již v roce 2011 bylo totiž představeno zařízení Apple TV, kterým si firma snaží zajistit podíl na trhu internetové televize. [celá zpráva]

Foto: Apple

Apple TV

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám