Hlavní obsah

Ultrabooky zlevní v roce 2013 na deset tisíc korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ultrabooky nabízí řadu předností – nízkou hmotnost, kompaktní rozměry, dlouhou výdrž na akumulátor a vysoký výkon. Jejich pořizovací cena však startuje na hranici 20 tisíc korun, což může být pro řadu zájemců překážkou. To by se ale mělo změnit už přespříští rok, kdy cena klesne zhruba na polovinu. Upozornil na to server Tweakers.net.

Článek

Dramatický vývoj ceny ve prospěch pro zákazníka odhaduje generální ředitel společnosti Acer Jim Wong. Podle něj klesne cena u nových přístrojů ze současných 1000 USD (19 000 Kč) na přívětivých 500 USD (9500 korun).

Wong zároveň prozradil očekávání firmy, že jen za poslední čtvrtletí letošního roku prodá po celém světě 250 až 300 tisíc ultrabooků. Do konce roku 2012 by měly podle odhadů společnosti Intel, ultrabooky dosáhnout 40% tržního podílu mezi laptopy.

Až 50 nových modelů ultrabooků plánují výrobci představit na největším světovém veletrhu spotřební a výpočetní techniky Consumer Electronics Show (CES). Už nyní se v kuloárech šeptá o tom, že nové modely chtějí představit například společnosti Fujitsu nebo Dell. [celá zpráva]

Novou kategorii přenosných počítačů vymyslela společnost Intel, která zároveň stanovila přesná kritéria, jež musí tyto přístroje splňovat. Každý model musí být tenčí než 18 mm a jeho displej nesmí být větší než 14 palců. Důraz je kladen také na nízkou hmotnost – všechny nové modely proto neváží ani dva kilogramy.

Proti klasickým notebookům musí každý ultrabook vydržet pracovat na baterii alespoň pět hodin. Čtyři novinky, které společně představily společnosti Asus, Toshiba, Lenovo a Acer, vydrží dokonce ještě déle – sedm až osm hodin. Nové přístroje musí být také vybaveny plnohodnotnými procesory Intel Core, které jsou ve srovnání s netbooky mnohonásobně výkonnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodejci lákají zákazníky na ultrabooky

V reklamních nabídkách obchodů s elektronikou se před Vánocemi začalo objevovat magické slovo ultrabook. Tyto přenosné počítače podle prodejců započnou „novou...

Výběr článků

Načítám