Hlavní obsah

Konkurence dominantní postavení iPadu mezi tablety neohrozí, míní analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple představila v březnu nejnovější iPad 2. Novinka nabízí proti svému předchůdci vyšší výkon, menší hmotnost a několik zajímavých funkcí. Konkurence však také nezůstává pozadu a nabízí velice zajímavé alternativy. Apple se ale prý nemá podle výzkumné agentury Gartner čeho bát, v následujících letech bude iPad stále lídrem trhu.

Článek

Gartner předpokládá, že se v letošním roce prodá 70 miliónů tabletů střední velikosti a příští rok už 108 miliónů. Loni, kdy Apple teprve uvedl na trh první tablet iPad, se prodalo 17,6 miliónu těchto přístrojů.

Podíl Applu a jeho iPadů by měl v příštích letech podle prognózy postupně klesat z letošních 69 procent na 47 procent v roce 2015. Podíl platformy Android má naopak vzrůst na 39 procent z nynějších 20 procent.

Třetí místo na světovém trhu zaujme platforma QNX kanadské firmy Research In Motion, známá svými komunikačními přístroji BlackBerry. Její letošní podíl bude 5,6 procenta, Gartner jí předpovídá do roku 2015 zvýšení na deset procent. Platformu QNX by měly preferovat firmy a organizace, které již využívají infrastrukturu RIM nebo mají vyšší požadavky na bezpečnost, domnívá se Gartner.

Zamíchat s kartami by v následujících letech mohl také softwarový gigant Microsoft. Ten sice vlastní tablet nejspíše nevyrobí, ale mohl by přinést nový operační systém Windows, který bude na lehce přenosných počítačích s dotykovým displejem bezproblémově fungovat.

Podle Steva Ballmera bude Windows 8 fungovat také na přístrojích s energeticky úspornými procesory typu ARM. Právě ty jsou kvůli vyšší výdrži baterie často instalovány do většiny tabletů. Doposud přitom operační systém Windows fungoval především na procesorech od AMD a Intelu. Bližší informace k uvedení Windows 8 na trh však Ballmer nepotvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám