Hlavní obsah

Až polovinu televizorů chce Sony nabízet s trojrozměrným obrazem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetina až polovina televizorů od japonské firmy Sony bude do fiskálního roku 2013 doplněna funkcemi trojrozměrného obrazu. První takové přístroje slíbila firma už na příští rok. Viceprezident Sony Hiroši Jošioka ale zároveň připustil, že ztrátové výrobě televizorů Sony chybí technologie a možnost vyrábět displeje vlastními silami.

Článek

Trojrozměrné zobrazení vyvolává dojem, že obraz má hloubku a že z obrazovky téměř vyčnívá do prostoru. Technologie ale vyžaduje speciální brýle. Sony se na tuto oblast, na niž se chystají i její rivalové, dívá optimisticky.

Podnik ale v technologiích plochých televizorů za konkurenty zaostává, například za Samsungem z Jižní Koreje. Jošioka připustil, že nutnost nakupovat panely od Samsungu je jedním z důvodů, proč má gigant Sony proti konkurentům zpoždění na trhu s novou technologií velmi tenkých televizorů LED. S nimi si Samsung naopak vede v prodeji úspěšně. Na dotaz, kdy bude mít Sony vlastní displeje, odmítl Jošioka odpovědět.

"Sony zaostala, protože ji zaměstnala vlastní restrukturalizace," uvedl analytik trhu s elektronikou z tokijské divize Credit Suisse. Zároveň namítl, že televizory s možností trojrozměrného obrazu se zřejmě nebudou prodávat ve velkém, napsala agentura AP.

Budoucnost třetího rozměru je v unikátních kulatých displejích

Stejně jako nahradily LCD monitory neohrabané CRT obrazovky, v blízké budoucnosti čeká podle odhadů analytiků sféru displejů a televizorů nová revoluce - trojrozměrný obraz. Firmy po celém světě už nyní pracují na nových technologiích, které by člověka dokázaly daleko více vtáhnout do děje hry nebo filmu. Novinkou na poli monitorů je unikátní kulatý displej, který nastiňuje, jakým směrem se bude ubírat budoucnost. [celá zpráva]

FOTO: Novinky

Obyčejné televizory brzy nahradí 3D obrazovky

Už příští rok na jaře se dočkáme možnosti pořídit si do domácnosti televizor, který bude schopen reprodukovat trojrozměrný filmový obraz. Technologie v plném rozlišení jednoduše označená 3D Full HD. Do pohodlí domova se tak dostane fascinující filmová technologie, která je v současnosti u nás dostupná jen ve speciálních digitálních kinech.

Vývoj televizorů se nezastavil u plochých obrazovek, rozlišení Full HD ani LED podsvícení. Horkou novinkou pro náročné diváky jsou čerstvě představené ploché televizory s Full HD rozlišením, které podporují zobrazovací trojrozměrnou technologii, známou u nás předtím jen z kino technologie IMAX či nedávno rozšířeného promítání v sálech 3Digital u Palace Cinemas.

S takovým řešením přichází společnost Panasonic, která uvádí komplexní řešení od kamery až po televizi. Televize jsou založeny na speciální technologii, která zpracovává levou i pravou stranu obrazu odděleně a tím, že lidské oko vidí pokaždé jiný obraz, vytváří si člověk dojem 3D efektu. Dech beroucí vtažení do děje filmu už tak nebude možné jen v sedačkách kin. Aby byl obraz jasný a čistý, musí podporu očím dodat speciální 3D brýle neoddělitelně příslušící vždy k danému televizoru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám