Hlavní obsah

Walt Disney začne prodávat levný a miniaturní netbook pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký mediální konglomerát Walt Disney začne v létě prodávat netbooky Disney Netpal pro děti. Firma ve středu oznámila, že zahájí prodej přístroje za 350 dolarů (6720 Kč). Na trhu se novinka objeví koncem července.

Článek

Počítač, určený hlavně pro elektronickou poštu a prohlížení internetu, bude v Kanadě a Spojených státech prodávat řetězec obchodů Toys "R" Us koncem července. Na internetu bude přístroj k dostání na Amazon.com.

Podle zahraničního IT serveru CNET bude pro Disney nový netbook vyrábět společnost Asus. Měl by tedy být postaven na stejných součástkách jako netbooky EEE. Pracovat bude s operačním systémem Windows XP.

Srdcem netbooku bude jako již tradičně procesor Intel Atom. K dispozici bude pevný disk s kapacitou 160 GB, který bude možné vyměnit za 16GB SSD jednotku. K internetu se bude možné jednoduše připojit pomocí bezdrátové technologie WiFi. Displej novinky má úhlopříčku 8,9 palců.

Netbook je pro děti od šesti let

V Netpalu bude také nainstalován speciální software, který umožňuje rodičům zabezpečit internet před závadným obsahem. Počítač je pro děti ve věku šest až 12 let, a proto mají rodiče i možnost vybírat, s kým si jejich dítě bude psát e-mailem. Do Evropy a Asie by mohl přístroj dorazit před koncem roku, napsala agentura Reuters.

Ostatní výrobci hraček v čele s Mattelem i Hasbrem ale upozorňují na to, že je poptávka spíše po levnějších hračkách. Možnost utrácet libovolně za věci pro děti omezila hospodářská krize, která přinesla propouštění, propad trhu s bydlením a snížila dostupnost úvěrů. Mnoho analytiků podotýká, že letos přiláká rodiče do hračkářských prodejen spíše nabídka cenově dostupných věcí.

O atomových procesorech a netboocích

Psal se rok 2007 a společnost Asus se rozhodovala, zda má začít vyrábět kompaktní a přitom levný notebook. Nikdo ještě tehdy netušil, že tyto miniaturní laptopy se stanou fenoménem dnešní doby. Miniaturní netbooky s cenou několika tisíc korun zaplavily celý trh. Nejnovější modely dokážou pracovat dokonce i jako satelitní GPS navigace.

Miniaturní netbooky jsou nejčastěji osazovány procesory Intel Atom. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

Ve většině netbooků se procesory rodiny Atom s frekvencí 1600 MHz přesto zabydlely, neboť nabídnou nízkou spotřebu, která se příjemně promítne do výdrže notebooku při práci na baterii. Ta je až 30krát nižší, než u dnešních počítačových sestav.

Kvůli nízkému výkonu Atomu nejsou většinou netbooky vybaveny nejnovějším operačním systémem Windows Vista. Nalezneme u nich starší Windows XP nebo méně náročné a levnější linuxové distribuce. S takovým systémem laptop svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám