Hlavní obsah

Cena notebooků klesá, nejlevnější stojí kolem 11 000 Kč

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos opět klesla cena přenosných počítačů. Ty nejlevnější lze koupit za něco málo kolem 11 000 korun s daní. Podle analytiků se jejich cena snížila za poslední rok asi o pětinu.

Článek

Superlevné stroje s cenou pod 10 000 Kč bez daně nabízí v tuzemsku Acer a Hewlett-Packard. O pár set korun nad hranicí 10 000 korun najdeme notebooky od MSI, Fujitsu-Siemens a například také Lenova.

Co je pro tyto přístroje charakteristické? Jsou vybaveny slabými procesory, malým množstvím operační paměti (typicky 512 MB), standardem je sdílená grafická karta. Potěšitelná je přítomnost vypalovací DVD mechaniky, která je nezbytnou součástí i nejlevnějších výrobků. Systém ukládá data na 80GB pevný disk.

"Tento (levný) počítač je odborníky pozitivně hodnocen za poměr ceny a výkonu. Ten se prolomením desetitisícové hranice bez DPH opět zvyšuje," uvedl pro ČTK manažer společnosti HP Petr Trešl.

Notebooků se prodává více než stolních PC

Notebooků se už v Česku prodává více než stolních počítačů. Nejúspěšnější je na tuzemském trhu Acer, na druhém místě se usadil Asus, třetí příčku okupuje Hewlett-Packard, čtvrtý je Fujitsu Siemens a pátý Dell.

"Novým trendem je, že herní notebooky začínají nahrazovat herní desktopy. Prvním důkazem může být finále mistrovství České republiky v počítačových hrách, které se uskutečnilo během Invexu. Vůbec poprvé profesionálové z několika klanů používali  notebooky, konkrétně se hrálo na strojích AMILO Xi 2528," uvedl manažer společnosti Fujitsu Siemens Marek Němec.

Cena strmě padá dolů

V České a Slovenské republice můžeme v posledních letech pozorovat trend přesunu prodeje notebooků do nižších cenových kategorií. „Citlivé“ ceny přenosných počítačů byly ještě před třemi lety u hranice 30 tisíc korun, dnes jsou tyto ceny pod dvacetitisícovou hranicí a nikdo neví, kam se mohou posunout v dalších letech.

Určitou souvislost můžeme hledat například v oblasti mobilních telefonů, kde se cena z řádově desítek tisíc korun dostala na tisícikoruny. To znamená propad cen o řád.

Příští či další rok budou stát notebooky méně než dnes. "Ovšem zajímavější bude, že zákazník každým rokem dostane za stejnou částku vybavenější, kvalitnější nebo například mobilnější zařízení. Zjednodušeně řečeno nové technologie se začnou pomalu přesouvat i do levnějších sfér," dodal Němec.

Kvalita rozhoduje

Lidé přestávají vybírat notebooky podle ceny. Daleko častěji se orientují podle kvality. Neznačkové přístroje spíše nenakupují, raději si připlatí a vyberou kousek od známého výrobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám