Hlavní obsah

Hitachi chce za pár let prodávat 4TB pevné disky

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská společnost Hitachi chce už za několik let dodávat na trh pevné disky s kapacitou kolem 4000 GB. Firma tvrdí, že vyvinula novou technologii, díky níž bude možné několikanásobně navýšit kapacitu jejich disků.

Článek

Zástupci firmy se spoléhají na vývoj nových čtecích a záznamových hlaviček, které jsou asi 2000 tenčí než lidský vlas. Jejich průměr dosahuje 30 - 50 nanometrů.

Díky tomu by měla být firma schopna uvést na trh pevné disky do stolních počítačů s kapacitou 4 TB. Menší, 2,5" jednotky pro přenosné počítače, pojmou asi 1 TB dat.

Novinky budou na trhu za dva roky

První výrobky osazené novou technologií se mají objevit za dva roky. Už v roce 2009 totiž Hitachi plánuje, že uvede disky s 50nanometrovými záznamovými hlavami. Za další dva roky by měla firma nasadit do výroby  30nm hlavičky a zvednout kapacitu disků k již zmíněným 4 TB.

Díky nové technologii zvýší Hitachi hustotu dat na čtverečný palec k 500 - 1000 GB. U současných špičkových disků je tato hodnota rovna asi 200 GB.

Pokročilá technologie sníží hlučnost disků

Společnost tvrdí, že nová technologie pomůže snížit hluk produkovaný záznamovými hlavami, které čtou a zapisují data na disk. Padesátinanometrové hlavičky údajně srazí hlučnost disku k 50 dB, technologicky dokonalejší 30nm dokonce ke 30 dB. 

Moderní pevné disky vděčí za svůj život objevu magnetického efektu GMR. Vědci jej objevili v roce 1988, nedávno byli za popis GMR efektu odměněni Nobelovou cenou.

Na GMR efektu staví i nové záznamové hlavičky Hitachi. Ty firma nazývá poněkud krkolomně, jako CPP-GMR (Current Perpendicular-to-the-Plane Giant Magneto-Resistive) hlavy.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám