Hlavní obsah

Notebooky ThinkPad oslavily 15 let, vznikly díky pouzdru na svačinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve světě počítačů je rok velmi dlouhá doba. Některé značky se na trhu dokonce neudrží ani několik měsíců. Stálici ThinkPad však mají zákazníci v oblibě už dlouhých 15 let a zdá se, že s námi ještě nějaký rok zůstane.

Článek

První ThinkPady se na trh dostaly v roce 1992. Za jejich vývojem stála skupina deseti význačných designerů a techniků z různých částí světa. Za úkol měli vytvořit dobře použitelný notebook na platformě PC.

Traduje se, že návrháře inspirovalo tradiční černé japonské pouzdro na svačinu (Shkad bent ) a zaměstnanecké poznámkové bloky IBM, které měly na obalu vytištěno firemní motto 'Think' (Mysli!). Černý obal, červený TrackPoint a přehledná klávesnice pak upevnily místo ThinkPadu v historii osobních počítačů.

:. Integrovaný snímač otisku prstu v těle notebooku se stává standardem.

Dodnes se ve více než 160 zemích světa prodalo přes 30 miliónů notebooků ThinkPad. Během té doby ThinkPad vyhrál přes 1000 ocenění za design a technické provedení, což je více než u kterékoliv jiné značky notebooku na světě. 

Vůbec první notebook ThinkPad ThinkPad 700C byl přenosný počítač s 10,4" barevným TFT displejem a tehdy ojedinělým ukazovacím zařízením TrackPoint. V následujících letech se v těle ThinkPadu jako vůbec prvního notebooku na světě usadil integrovaný snímač otisku prstu. Do dneška IBM a následně Lenovo, která koupila část IBM, prodalo přes šest miliónů takovýchto ThinkPadů.  

ThinkPad byl...
první notebook s hmotností pod tři libry (1,36 kg) s klávesnicí standardních rozměrů
první notebook s integrovaným bezpečnostním čipem
první notebook s ochranou pevného disku (Airbag protection)
první notebook vybavený integrovaným biometrickým snímačem otisků
první notebook s prodlouženým provozem na baterie, až na 11 hodin
Zdroj dat: Lenovo

Notebooky řady ThinkPad nezlomil ani fakt, že je již nevyrábí americká IBM, ale čínské Lenovo. IBM se s Lenovem na prodeji své počítačové divize dohodla před třemi lety. Za svou pobočku dostala 1,25 miliardy dolarů.

Americké úřady byly zpočátku proti prodeji. USA se obávaly, že by Čína v takovém případě mohla provádět průmyslovou špionáž a její výsledky pak použít ve svém vojenském programu. Úředníci však nakonec prodej části IBM povolili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám