Hlavní obsah

Unikát: přenosný disk s kapacitou 160 GB a 7200 ot./min

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přenosné počítače opět přiblíží svůj výkon svým stolním kolegům. Japonská společnost Fujistsu totiž jako první na světě uvedla 2,5" disk s kapacitou 160 GB a 7200 ot./min.

Článek

V současnosti se sice do notebooků montují i 200 GB pevné disky, jejich plotny však nerotují 7200 otáčkami za minutu, ale nižší rychlostí 4200 ot./min. Harddisky se 7200 otáčkami za minutu, které jsou vhodné do laptopů, dosahovaly dodnes maximální kapcity 100 GB.

Čím rychleji se plotny disku otáčí, tím je disk výkonnější, protože dokáže za jednotku času uložit či zapsat více dat.

Mezi nevýhody pevných disků, jejichž záznamové plotny rotují vyšší rychlostí, patří větší nároky na spotřebu elektrické energie, vyšší nároky na chlazení.

Zdá se však, že tyto dětské nemoci experti z Fujitsu eliminovali. Jejich 2,5" disk má totiž vynikat nízkou spotřebou. Papírové specifikace hovoří o spotřebě 2,3 wattů v době, kdy systém zapisuje nebo čte data, což je výborná hodnota.

Pevný disk MHW2160BJ 160GB 7200RPM s rozhraním Serial ATA bude na trh uveden v květnu. Cena produktu dosud nebyla zveřejněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám