Hlavní obsah

AMD představila "pravý" čtyřjádrový mikroprocesor

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý největší výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices závěrem minulého týdne představil vlastní mikročip se čtyřmi výpočetními jednotkami. Procesor je určen pro servery a výkonné pracovní stanice.

Článek

Čip s kódovým jménem Barcelona nalezne domov především v multi-procesorových serverech. Například systém se čtyřmi paticemi by tak obsahoval šestnáct výpočetních jader.

O čtyřjádrové novince, která se stále nachází ve stádiu příprav a není tedy ještě dostupná na trhu, je poměrně málo informací. AMD ji vyrábí pomocí 65nanometrové technologie, samotný čip je zpětně kompatibilní s paticí "F". Na jakém kmitočtu Barcelona pracuje ale není známo.

Firma zachovala u Barcelony stejnou příkonovou charakteristiku jako u stávajících dvoujádrových Opteronů pro patici F. V případě přechodu na quadcore čip tak stačí pouze aktualizovat BIOS a dualcore vyměnit čtyřjádro, tvrdí AMD.

Advanced Micro Devices se snažila vyrovnat technologický náskok Intelu, který 65nanometrové čtyřjádro představil o několik týdnů dříve (procesory Intel Core 2 Quad/Extreme a Intel Xeon 5300 [celá zpráva]), pomocí platformy Quad FX. Jejím klíčovým prvkem je základní deska osazená dvěma paticemi, které pojmou pár dvoujádrových Athlonů 64 FX-70.

Ani technologičtí nadšenci však neměli o takovéto řešení příliš velký zájem.

Zástupci AMD věří, že jejich přicházející "pravé" čtyřjádro (čtyři jádra jsou integrována přímo uvnitř samotného čipu na jednom plátu křemíku) bude výkonnější než čtyřjádro Intelu. Současná čtyřjádra Intelu se totiž defacto skládají ze dvou dualcore čipů, která jsou zapouzdřena do jednoho obalu. Pravé - nativní quadcore uvede Intel o několik měsíců později.

Reklama

Související články

Intel uvede čtyřjádrové čipy ještě letos

Největší výrobce mikroprocesorů Intel uvede čtyřjádrové čipy pro osobní počítače a servery ještě v tomto roce. Šéf Intelu Paul Otellini to uvedl ve středu...

Výběr článků

Načítám