Hlavní obsah

Zrušíme Facebook a Instagram Evropanům, varoval Zuckerberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Meta Platforms pohrozila, že kvůli sporům o uchovávání dat uživatelů přestane v Evropě nabízet své služby – především tedy sociální síť Facebook a Instagram. Firma to uvedla v podrobných záznamech o hospodaření pro americkou komisi pro cenné papíry, které jsou k dispozici on-line.

Foto: Leah Millis, Reuters

Šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg

Článek

Mark Zuckerberg jakožto šéf společnosti Meta Platforms požaduje, aby všechna data uživatelů mohla být i nadále odesílána na servery společnosti v USA. V opačném případě je rozhodnut služby této společnosti na území Evropy jednoduše vypnout.

Nejde přitom pouze o zmiňované sociální sítě Facebook a Instagram. V portfoliu společnosti Meta Platforms je například i oblíbená komunikační služba WhatsApp, on-line databáze pohyblivých obrázků Giphy či služby výrobce virtuálních helem Oculus, které zahrnují například i obchod s aplikacemi a hrami.

Také tyto internetové služby uchovávají data uživatelů. Zda by v Evropě v případě nemožnosti odesílání dat do USA přestaly také fungovat, zpráva vysloveně neuvádí.

Boj USA a EU

Proti odesílání dat uživatelů mimo kontinent dlouhodobě brojí evropské regulační orgány. Soudní dvůr Evropské unie již v červenci 2020 označil za neplatnou dohodu EU a Spojených států, podle které mohly firmy předávat osobní údaje evropských uživatelů do Spojených států.

Odesílání dat evropských uživatelů do USA je v rozporu s GDPR, tedy s pravidly pro ochranu osobních údajů. To se pochopitelně netýká pouze společnosti Meta Platforms, ale také dalších firem, které pracují s daty evropských uživatelů mimo náš kontinent.

„Pokud nebude přijat nový transatlantický rámec pro přenos dat a nebudeme se moci nadále spoléhat na standardní smluvní doložky nebo na jiné alternativní způsoby přenosu dat z Evropy do Spojených států, pravděpodobně nebudeme schopni nabízet řadu našich nejvýznamnějších produktů a služeb v Evropě, včetně Facebooku a Instagramu,“ stojí ve zveřejněné zprávě.

Metoda Facebooku pro přenos dat z EU do USA je v ohrožení

Internet a PC

Agentura Bloomberg upozornila, že Evropská komise zintenzivnila jednání s Washingtonem. „Vzhledem ke složitosti projednávaných otázek a nutnosti najít rovnováhu mezi ochranou soukromí a národní bezpečností vyžaduje jednání čas,“ uvedl mluvčí EK pro Bloomberg.

„Pouze dohoda, která bude plně v souladu s požadavky stanovenými soudem EU, může zajistit stabilitu a právní jistotu, kterou zúčastněné strany na obou stranách Atlantiku očekávají,“ citovala mluvčího agentura ČTK.

Data jsou hlavní zdroj příjmů

Zpráva dále uvádí, že americký podnik byl chováním Evropské unie již dříve zasažen: „V minulosti jsme byli vystaveni dalším významným legislativním a regulačním změnám a navrhované nebo nové právní předpisy by mohly významně ovlivnit naše podnikání.“

Podle všeho si je tedy Zuckerberg vědom, že by odchod z Evropy velmi významně ovlivnil jeho podnikání. I tak je ale kvůli uživatelským datům, které jsou hlavním zdrojem příjmů firmy, ochoten tento krok učinit.

Jasno by o osudu Facebooku a Instagramu v Evropě mělo být během několika měsíců. „Věříme, že konečné rozhodnutí v tomto šetření může být vydáno již v první polovině roku 2022,“ stojí ve zprávě společnosti Meta Platforms.

Anketa

Dokážete si představit svůj život bez Facebooku nebo Instagramu?
Ano
87,2 %
Ne
12,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33082 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám