Hlavní obsah

Zisk Microsoftu stoupl o 19 procent. Díky cloudu

Seattle

Americké softwarové společnosti Microsoft stoupl ve fiskálním třetím čtvrtletí zisk o 19 procent na 8,81 miliardy USD (203,3 miliardy Kč). Zisk i příjmy překonaly odhady analytiků díky zájmu o cloudovou službu Azure a software Office. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Foto: archív výrobce

Kancelářský balík Office (ilustrační foto)

Článek

Celkové příjmy se za tři měsíce do konce března zvýšily o 14 procent na 30,57 miliardy USD. Provozní zisk stoupl o 25 procent na 10,3 miliardy USD.

Firma v posledních pěti letech přesouvá své zaměření od operačního systému Windows ke cloudovým službách, které jsou v poslední době hlavním pohonem růstu. Cloudové služby těží z toho, že se podniky snaží přesunout svoji pracovní agendu na vzdálené počítače, aby snížily své náklady na ukládaní dat a software.

Azur je vlajková loď

Vlajkovým produktem Microsoftu v této oblasti je Azur, který je druhým největším poskytovatelem cloudových služeb za Amazon Web Services. Nicméně růst příjmů služby Azur v zpomalil na 73 procent ze 76 procent v předchozím čtvrtletí. Divizi inteligentního cloudu, která zahrnuje i službu Azure, stouply příjmy o 22 procent na 9,7 miliardy USD, analytici čekali příjmy jen 9,28 miliardy USD.

Příjmy divize osobních počítačů, která je největší podle příjmů, stouply o osm procent na 10,7 miliardy USD. Divize zahrnuje software Windows, ale také herní konzole Xbox či osobní počítače Surface. Příjmy divize produktivity a obchodních procesů, která zahrnuje Office 365, se zvýšily o 14 procent na 10,2 miliardy USD.

Akcie Microsoftu od počátku letošního roku stouply o zhruba 23 procent. Po uzavření obchodování v reakci na výsledky posilují, když během regulární seance se dotkly nového rekordu 125,85 USD, napsala agentura Reuters. Agentura Bloomberg upozornila, že Microsoft je již blízko toho, aby jeho tržní kapitalizace dosáhla jednoho bilionu dolarů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám