Hlavní obsah

Žezlo přebral po Stevu Jobsovi, Tim Cook vede Apple už devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká počítačová společnost Apple patří k nejvýznamnějším firmám světa, letos se stala největší firmou na světě podle tržní kapitalizace. Její šéf je tak logicky jednou z nejdůležitějších postav byznysu. Tím je od rezignace zakladatele firmy Steva Jobse roku 2011 Tim Cook. Generální ředitel společnosti Apple Inc. Cook oslavil 1. listopadu šedesátiny.

Foto: Kimberly White, Reuters

Tim Cook (vlevo) a Steve Jobs

Článek

Rodák z Robertsdale v Alabamě Timothy Cook vystudoval průmyslové inženýrství na Univerzitě Auburn a v roce 1988 získal magisterský titul na Dukeově univerzitě v Severní Karolíně. Během studia pracoval v počítačové firmě IBM, kde nakonec zůstal 12 let. Poté byl krátce v dalších počítačových firmách, mimo jiné ve společnosti Compaq.

Do Applu nastoupil v roce 1998 jako provozní viceprezident. V roce 2002 se stal výkonným viceprezidentem pro celosvětový prodej a provoz a o pět let později byl povýšen na provozního ředitele. Z této pozice nahradil v roce 2011 Jobse v čele firmy. Zakladatele společnosti a vizionáře Jobse zastupoval již dříve, když se potýkal se zdravotnímu potížemi.

Na světě je už miliarda uživatelů iPhonů

Mobil
Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook

Pod Cookovým vedením po úmrtí Jobse v říjnu 2011 představil Apple jako první nový produkt třetí generace tabletu iPad. Prvním produktem nové kategorie, který firma vytvořila pod vedením Tima Cooka, byly hodinky Apple Watch, představené v září 2014.

Firmu Apple založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Gerald Wayne v roce 1976 v obyčejné garáži svých rodičů. Od počátku působil Steve Jobs jako duchovní vůdce celé firmy. Wozniak se staral především o technické návrhy a konstrukci jednotlivých produktů.

Foto: Reuters

Steve Wozniak a Steve Jobs v době vzniku Applu

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám