Hlavní obsah

Závislost na internetu může obrátit život vzhůru nohama

Právo, Lucie Jandová

V minulém století ještě neexistoval, dnes se bez něj pomalu neobejdeme. Řeč je o virtuálním světě, kyberprostoru, světě počítačových her a internetu. S propracovanějšími technologiemi stoupá i nebezpečí, že se nám v něm natolik zalíbí, že ztratíme kontakt s tím přirozeným.

Článek

Podle odborníků nejsou třeba dva dny strávené u internetu tak neobvyklé, jak by se mohlo zdát. Ale pozor: dlouhé hodiny prosezené u počítače nejsou jediným kritériem, kdy můžeme začít uvažovat o pomyslné závislosti. Kdy by se tedy měla v hlavě rozsvítit pomyslná kontrolka?

„Pokud začíná internet poskytovat pouze uspokojení a neplní funkci pracovní ani žádnou jinou, začíná to být na pováženou,“ vysvětluje národní protidrogový koordinátor, psychiatr a psycholog Kamil Kalina. „Když člověk není schopen emočního a sociálního kontaktu mimo počítačový svět, a fungování ve světě přirozeném, který všichni sdílíme, se vyhýbá, tehdy se může začít jednat o počínající závislost.“ Odhaduje však, že skutečně závislých není v české populaci více než jedno promile uživatelů. „Všude jinde se jedná spíš o zlozvyk,“ říká.

Rozvod kvůli počítači

První případ internetové závislosti, který byl u nás popsán, se objevil začátkem tohoto desetiletí na oddělení závislostí v jedné mimopražské psychiatrické nemocnici. Odborníci se ale shodují, že pojem internetová závislost není příliš přesný. „Internet přece jen není to samé co tvrdé drogy,“ upozorňuje psycholog Lukáš Blinka z brněnského Institutu výzkumu dětí, mládeže a rodiny.

„Lépe je hovořit o závislém chování.“ Psychiatr Kamil Kalina to vysvětluje: „Je třeba si uvědomit, že v případě internetu se nejedná o látku, která přichází z vnějšku, závislost se vytváří v mozku. Počítá se mezi nutkavé poruchy. Mezi klasickou závislostí na látce a touto poruchou jsou však mnohé podobnosti. Například chybí schopnost přestat, ačkoli již jsou patrny známky tělesného, psychického či sociálního poškození.“

Za svůj rozvod viní právě internet i pětatřicetiletý Josef. Před pěti lety si s manželkou koupili domek poblíž Jindřichova Hradce. Protože Josef jako správce počítačové sítě jedné velké firmy vydělával dost, opustila Iva svou profesi učitelky francouzštiny a zůstala doma. V novém okolí sice nikoho neznala, ale chtěla si odpočinout, věnovat se doma překladům a hlavně svému velkému koníčku: chovu psů. Všechno krásně fungovalo až do chvíle, kdy Josef dostal od své firmy domů zdarma vysokorychlostní internet. Iva si založila své internetové stránky, začala navštěvovat různá diskusní fóra chovatelů psů a ostatní věci ji postupně přestaly zajímat. Domácnost i zahrada začaly chátrat. Vstávala pozdě, protože dlouho do noci seděla u počítače. Když se Josef vracel domů, musel si připravit jídlo sám, později už nebylo ani uklizeno a vypráno. Známí k nim přestali jezdit, protože dům byl v hrozném nepořádku. Navíc Iva odmítala vycházet z domu, nechtělo se jí ani do kina či na večeři. Natož pak někam na dovolenou! Výsledek? Josef si našel přítelkyni a stojí před rozvodem. A trápí ho vina, že donesl domů internet.

„Ztráta zájmu o všechno ostatní je jednou z typických věcí, jak se závislost na internetu může projevovat,“ říká doktor Kalina. „Dokonce může nastat i absťák, který se projevuje poruchami spánku, úzkostnými stavy, někdy naopak agresí a vzrušivostí. Dostavit se mohou i psychosomatické poruchy, třeba oběhové či zažívací.

Smrt při surfování

Zatímco u chatové závislosti typického uživatele nenajdete, u internetové pornografie, kybersexu a internetových seznamek jednoznačně dominují muži mezi 30 až 50 lety. „Tento druh závislosti má podle mého názoru jeden z nejhorších dopadů,“ myslí si psycholog Lukáš Blinka. „Partnerky se často cítí uraženy a poníženy. Může to vést k rozvratu rodiny, diskutuje se ale i o boomu pohlavních chorob pod vlivem virtuálních experimentů, které se pak přenášejí do reality.“

Dodává, že žádný výzkum neprokázal obecné znaky osobnosti, které by více tíhly k závislostem. „Je ale prokázána spojitost s jinými patologickými vlivy. Víc jsou ohroženi depresivní lidé a lidé s nízkým sebehodnocením.“ Jak se postižení léčí? „Vím o případech, kdy se léčili s gamblery.

Abstinence na počítači byla pro ně nutná. Někdy se podávají i antidepresiva. Musíme si uvědomit, že alkoholik může přestat pít, ale vzdát se úplně počítače, když na něm pracujete? To není možné. Pak jde o to, naučit se užívat ho kontrolovaně a přerušit patologickou zacyklenost. To je nejtěžší,“ říká národní protidrogový koordinátor Kamil Kalina. Kontrolovaně užívat počítač by podle odborníků mělo být jedním ze znaků počítačové gramotnosti. A tento návyk by měli svým dětem vštípit především rodiče.

Šestnáctiletá Zuzana má zkažené léto. Vysvědčení na konci roku nedostala. Má totiž před sebou reparát z fyziky. Podle jejích rodičů je důvodem právě internet. „Když sedí za počítačem, vůbec nevnímá čas. Kdybych ji nehnala spát, seděla by u něj do noci. Nejčastěji má otevřenou tu svoji zelenou kytku,“ rozčiluje se její matka. Zelená květinka je symbolem ICQ, oblíbeného internetového komunikačního kanálu. Zejména mladí lidé se na něm vydrží bavit hodiny a hodiny. Když začala Zuzana vysedávat u počítače, zhoršil se jí nejen prospěch ve škole, ale dostavily se i poruchy spánku a začala nabírat kila. „Nejedla třeba celý den, a pak vyluxovala ledničku,“ stěžuje si její matka.

„Internetová závislost může souviset s obezitou,“ myslí si Kamil Kalina. „Ale já znám lidi, co naopak byli extrémně vyhublí, protože byli neustále na chatu. Zanedbávali i hygienu. Může dojít i k srdečnímu selhání. Americká literatura dokonce popsala i smrt při surfování.“

Jste závislí na internetu?

  • Zanedbáváte kvůli internetu důležité věci ve svém životě?
  • Narušuje internet vztahy s významnými lidmi vašeho života?
  • Bráníte se nebo jste rozčíleni, když někdo kritizuje váš internetový život?
  • Cítíte úzkost či vinu při přemýšlení o internetu?
  • Zjistili jste někdy, že skrýváte před ostatními váš internetový
  • život?
  • Snažili jste se toho nechat, ale nešlo to?

Podle Kamila Kaliny jde hlavně u dětí o to, aby v rodině existovalo lidské zázemí a živá komunikace, ke které by ta virtuální byla pouhým doplňkem. „Pokud to tak není a rodina je dysfunkční, je větší pravděpodobnost, že z ní vyjde jedinec s diagnózou.“ Aby se tak nestalo, stojí zato připomenout klasika komunikačních teorií Marshalla McLuhana (1911-80), který po objevu mobilů a internetu napsal: Je to úžasné, ale občas se setkávejte!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám