Hlavní obsah

Zapamatovat si všechna hesla většina lidí nezvládne. Češi je recyklují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podceňovat hesla na internetu se nemusí vyplatit. Zpravidla jsou totiž první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat, například pro on-line bankovnictví nebo platby na internetu. Přesto si jen zlomek uživatelů všechna svá hesla pamatuje. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK, který si nechala zpracovat společnost Seznam.cz.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Z průzkumu vyplývá, že nutnost pamatovat si velké množství hesel pro různé registrace na webech je pro řadu uživatelů náročná. Často pak hledáme nové možnosti, jak si tento úkol usnadnit, ať už jde o ukládání hesel, využívání různých identit, nebo trvalá přihlášení,“ komentoval výsledky průzkumu Jan Tuček, ředitel STEM/MARK.

Zapamatovat si všechna hesla je velmi snadné jen pro 15 % dotázaných. Pro zhruba 47 % dotázaných je to nějakým způsobem těžké. Pro každého desátého je to dokonce velmi obtížné.

Česká republika patří k zemím, kde hackeři prolamují účty nejčastěji

Bezpečnost

Přitom hned 64 % dotázaných má více e-mailových schránek na různých doménách, ale 13 % dotázaných k nim využívá stejné heslo, pětina pak používá stejný heslový základ, který obměňuje. „To bych rozhodně nedoporučoval, taková hesla jsou pak lépe prolomitelná,“ varoval David Finger, ředitel divize Email.cz a Mapy.cz ve společnosti Seznam.cz. Právě u Seznamu má většina dotázaných svou e-mailovou schránku.

„Opravdu dobré heslo by mělo mít minimálně osm znaků, mělo by obsahovat malá i velká písmena a číslice. Heslo může obsahovat i speciální symboly, například otazník, procento, vykřičník a podobně. Symboly se ale moc nevyužívají, což je škoda, heslu rozhodně dodají na bezpečnosti,“ poradil Finger.

Lidé si hesla ukládají

Zhruba pětina lidí podle průzkumu situaci s hesly řeší tak, že si své přihlašovací údaje ukládá, aby si je nemuseli pamatovat. Nadpoloviční většina lidí se pak snaží zůstávat trvale přihlášená, když daná webová služba takovou možnost nabízí. Alespoň na některých webech využívá možnost trvalého přihlášení většina respondentů (63 %).

„Radím využívat možnosti stálého přihlášení všude tam, kde je to možné. Třeba Přihlášení přes Seznam vám bude fungovat ve velmi široké síti webů a služeb české internetové jedničky. Nebudete si muset všude dělat registraci a vyplňovat všechny údaje a vymýšlet další hesla,“ doplnil Finger.

Hromada služeb, jedna registrace. Seznam.cz usnadňuje nakupování na webu

Internet a PC

Podle něj je mnohem bezpečnější jedno kvalitní heslo spravované jedním důvěryhodným poskytovatelem než desítky různých podobných hesel zadávaných na celé plejádě webových stránek a e-shopů.

Výzkum agentury STEM/MARK byl proveden v červenci 2022 na reprezentativním vzorku 2508 respondentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Viry kradoucí hesla nepřestávají strašit

Nejčastěji se v prvním měsíci letošního roku mohli tuzemští uživatelé setkat s viry kradoucími hesla – s tzv. spywarem. Ten kraluje statistikám...

Jak se ubránit kyberútokům na účty

Útoků na účty klientů bank přes internet neubývá, kyberlupiči jsou navíc stále více vynalézaví. Bankéři dlouhodobě varují hlavně před podvodnými e-maily...

20 nejhloupějších hesel na internetu

Vždy na první květnový čtvrtek připadá mezinárodní den hesel. V souvislosti s tím se sluší připomenout, jak nepoučitelní lidé jsou. Bezpečnost hesel na...

Výběr článků

Načítám