Hlavní obsah

Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales slaví pětapadesátiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Huntsville

Americký podnikatel v oboru technologií Jimmy Wales, který se narodil 7. srpna 1966, je „otcem” internetové encyklopedie Wikipedia. „Jsem jen jedním z dobrovolníků, kteří na ní pracují,” říká Wales, který encyklopedie miluje od dětství. Wikipedii netvoří placený redakční tým, články a jejich úpravy jsou dílem uživatelské komunity a každý, kdo si nějaké heslo přečte, je může upravit či případně vytvořit nový záznam.

Foto: Profimedia.cz

Americký podnikatel v oboru technologií Jimmy Wales

Článek

Wales se narodil do rodiny vedoucího samoobsluhy a učitelky na základní škole. Sečtělí rodiče dali Walese do jednotřídky, kde se učil s mnohem staršími dětmi. Studoval na univerzitách, léta obchodoval s cennými papíry a založil i server Bomis, jakýsi vyhledávač v materiálech "pro pány".

Wikipedii, která dostala název podle havajského výrazu "wiki" (rychlý), Wales založil spolu s americkým filozofem a informatikem Larrym Sangerem a spustili ji 15. ledna 2001. Wales byl do roku 2006 předsedou správní rady nadace Wikimedia, což je nezisková organizace sídlící v Tampě, která spravuje Wikipedii a její další sesterské projekty. V současnosti je Wales emeritním předsedou nadace.

O českou Wikipedii pečují stovky lidí, spor o údaj trvá i měsíce

Internet a PC

Wikipedia nyní nabízí přes 56 milionů článků ve více než 300 jazycích a měsíčně ji navštíví na 1,7 miliardy lidí. Nejvíce článků (přes 6,3 milionu) je v angličtině, česká verze, která zahájila činnost v květnu 2002, dnes čítá na 485 000 článků. U zrodu české Wikipedie stál brněnský esperantista Miroslav Malovec, který přeložil pro první hlavní stránku české encyklopedie text z esperanta do češtiny.

V roce 2019 Wales uvedl, že pracuje na vytvoření vlastní sociální sítě, která by byla alternativou Facebooku a podobných platforem.

Foto: repro wikipedia.org

Česká Wikipedie

Reklama

Související témata:

Související články

Putin chce vlastní Wikipedii

Rusko by podle prezidenta Vladimira Putina mělo mít vlastní alternativu k Wikipedii. Šéf Kremlu navrhl vytvořit ruskou online encyklopedii, která bude...

Výběr článků

Načítám