Hlavní obsah

Zákeřný vir Blaster se chystá na Microsoft Update

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Ve statisících počítačů se podle odborníků již usadil Blaster, vir červího typu, který chystá masivní útok proti internetové stránce Microsoft Update. Vir využívá slabin, které v poslední době vyšly najevo u nedávných verzí operačního systému Windows.

Foto: Leona Brázdilová

Mistrovství světa v saunovacích rituálech se zúčastní i saunér Jiří Malina z Wellness Horal ve Velkých Karlovicích.

Článek

"LovSan", "I just want to say LOVE YOU SAN," - přesně tyto zamilované vzkazy si přečte nešťastný uživatel zamořeného počítače jako první. Odborníci našli po zachycení viru ještě jeden ukrytý vzkaz. Zněl: "Billy Gatesi, proč to umožňuješ? Přestaň vydělávat peníze a zajisti si software!"

Vir zničil už statisíce počítačů

Vir se usadí do počítačového systému, projíždí mezitím internetové stránky a hledá další "zranitelné" počítače. Počítači zadá současně instrukce pro útok na místo, odkud Microsoft nabízí stažení programu, který má paradoxně chránit počítač před jeho útokem.

"Už mluvíme možná o statisících zasažených počítačích," citoval americký tisk Jeffa Havrilla, odborníka na internetovou bezpečnost při Univerzitě Carnegieho Mellona v Pittsburghu.

"Infekce se dále šíří, takže ještě nic není zdaleka zažehnáno," dodal s tím, že odborníci podchytili stovky tisíc zamořených počítačů, a to jak na univerzitách, tak v jednotlivých firmách a domácnostech.

Útoky potrvají do konce roku

Virus zadal nakaženým počítačům příkaz napadat 16.srpna po poledni (18:00 SELČ) opakovaně servery Microsoft Update, což je zahltí a znemožní jejich práci. Útoky mají pokračovat do konce letošního roku a v příštím roce se mají opakovat k 16. dni každého měsíce.

Nebezpečí virového útoku se objevilo několik týdnů poté, co Microsoft a americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti přišly s varováním, že hackeři aktivně zneužijí slabiny operačního systému, aby ho ovládli.

Microsoft uvedl, že učinil předběžná ochranná opatření, aby stránka Microsoft Update fungovala normálně. Podle počítačových odborníků virus zatím vážně neochromil činnost internetu, ale může se tak na některých místech planety poprvé stát v noci z úterý na středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám