Hlavní obsah

Za nelegální stahování filmů a hudby budou ve Francii odpojovat od internetu

Paříž

Dolní komora francouzského parlamentu v úterý přijala přepracovanou vládní verzi zákona, který umožňuje odpojit od internetu ty uživatele, kteří nelegálně stahují filmy nebo hudbu. Zákonodárci museli zařadit do textu, že trestat pachatele může jen soud, a ne speciálně k tomu vytvořený úřad. Změnu si vymohla v červnu ústavní rada.

Foto: Novinky

Článek

Dokument, který již odsouhlasil Senát, nyní poputuje do meziparlamentní komise, která má text případně ještě upravit před společným hlasováním obou komor 22. září.

Pro přijetí zákona hlasovalo 285 poslanců vládní pravice, zatímco 225 zástupců opozice bylo proti. Socialisté již upozornili, že předloží i tuto druhou verzi k posouzení, zda je v souladu s ústavou.

Odborníci předpokládali, že podle původní verze zákona by se dalo postihnout kolem 365 000 pirátských uživatelů internetu. Vzhledem k tomu, že o tom ale budou muset rozhodovat soudy, tak se nyní odhaduje, že odpojit od sítě bude možné nanejvýš 50 000 modemů, jimiž jsou nezákonně stahována data.

Senátoři proto přijali pozměňovací návrhy k výši trestů. Zatímco se původně počítalo s odpojením od internetu na dva měsíce až rok bez dalších sankcí, nyní mohou postižení dodatečně zaplatit pokutu až 1500 eur (38 000 korun). Také má zůstat v platnosti trest, že i po odpojení budou muset postižení dál platit poplatky operátorovi za sjednané internetové služby. Opatření se má týkat také takzvaných inteligentních mobilních telefonů s internetovým připojením.

Zákon zůstává kontroverzní v tom, že potrestán má být předplatitel internetové služby, ačkoli za nelegální stahování může být odpovědný někdo jiný. Týká se to rodinného či firemního využívání sítě s více počítači. Podle předkladatelů návrhu zákona je ovšem uživatel internetu odpovědný za tok dat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám