Hlavní obsah

Vznikne nový satelitní gigant. Firmy Eutelsat a OneWeb uzavřely předběžnou dohodu o fúzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Londýn

Francouzský provozovatel telekomunikačních satelitů Eutelsat podepsal předběžnou dohodu o spojení s britským konkurentem OneWeb. Firmy to v úterý oznámily ve společném prohlášení. Spojení by podnikům mohlo pomoci v konkurenčním boji se satelitní sítí Starlink společnosti SpaceX amerického podnikatele Elona Muska nebo sítí Kuiper firmy Amazon dalšího amerického miliardáře Jeffa Bezose.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Transakce by se podle dohody měla uskutečnit formou výměny akcií. Společnost OneWeb by v rámci transakce měla přejít pod firmu Eutelsat, ve které by akcionáři OneWebu získali poloviční podíl.

„Eutelsat Communications a klíčoví akcionáři OneWebu podepsali memorandum o porozumění s cílem vytvořit předního globálního hráče v konektivitě prostřednictvím spojení podniků,“ píše se ve společné zprávě.

Transakce ohodnocuje firmu OneWeb na 3,4 miliardy dolarů (téměř 82 miliard Kč). Roční tržby sloučené skupiny by se měly pohybovat kolem 1,2 miliardy eur (zhruba 30 miliard Kč).

Francouzský Eutelsat jedná o spojení s britským konkurentem OneWeb

Internet a PC

Plánovaná transakce by navázala na prohlubující se spolupráci obou podniků, která začala loni v dubnu, kdy Eutelsat získal podíl ve firmě OneWeb.

„Jsem rád, že mohu oznámit tento nový a významný krok ve spolupráci mezi Eutelsatem a OneWebem,“ řekl k předběžné dohodě o spojení předseda správní rady Eutelsatu Dominique D’Hinnin.

„Pro naše odvětví to znamená skutečný přelom,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám